Haaveile, uskalla, elä!

Yksi kaunis ilta mietin asioita, joita olen elämässäni tehnyt. Olen vielä nuori, ainakin omasta mielestäni, ja siihen nähden kokenut jo melko paljon – ainakin omasta mielestäni. Huomasin, että haaveilen melko paljon ja haluan tehdä uusia asioita. En sanoisi että minulla on olemassa jokin bucket list, mutta jotain sinne päin kuitenkin. Se lista kuitenkin elää ja muuttuu koko ajan, ja aina kun tilaisuus tulee, niin toteutan siitä jonkun asian, jos vain mitenkään mahdollista. Rohkeuttahan se vaatii, mutta enpä voi sanoa ettenkö olisi elänyt ja kokeillut, eikä tarvitse sitten eläkkeellä yrittää tehdä kaikkea mikä kiinnostaa! Tai murehtia kun jäi sekin homma tekemättä.

Asuessani Rovaniemellä lukion jälkeen haaveilin pääsystä lääkikseen. Opiskelin kovasti ja pääsin sinne. Sitten tuli kyseeseen kaksi vaihtoehtoa, joko ostaa asunto tai asua vuokralla. Ostaminen oli iso riski, varsinkin kun ikää oli 21 vuotta, mutta sen riskin otin ja asunnon ostin. Noh, melko pieni juttu. Mutta se oli hyvä pohja tulevalle – uskaltaa vaikka pelottaa.

2010 keväällä olin katsellut paljon remontointiin ja kiinteistökauppaan liittyviä ohjelmia telkkarista. Katsoin ihmisten yrityksiä muuttaa asunto remontin kautta rahaksi, kommentoin, kritisoin ja mietin mitä itse tekisin toisin. Siitä se ajatus sitten lähti. Ostin kaksion ja opettelin remontoimaan. Olin päättänyt että onnistun. Opettelin ja opettelin – ja remppasin. Laitoin laminaatit, maalasin seinät ja katot, listat ja ovet, ikkunan karmit ja hyllyt. Purin keittiön kaapistot ja laatoitukset, hioin seinät, pakkeloin, vedin johtoja ja asensin lamppuja. Tein uudet laatoitukset, asensin keittiön kaapistot ja tasot sekä saumasin ja puunasin. Sahasin myös timanttisahalla uuden oviaukon keittiöön. Kylppäriin tuli uusi suihkuseinä, saumat ja muut. Kylppärin laattoihin en koskenut, sen verran järki vielä pakotti päätä. 2 kk kuluttua möin kämpän ja tienasin hyvin tuolla tekemälläni työllä. Uskallan sen nyt kertoa, sillä se liittyy seuraavaan ”tämän haluan tehdä” -osioon.

Seuraavana keväänä päätin että toteutan pitkäaikaisen haaveeni ja matkustan maailman ympäri. Edellisenä kesänä olin jo saanut rahoituksen siihen asunnon myynnistä, joten nyt ei tarvinnut kuin alkaa tuumasta toimeen. Suunnittelin 2kk kestävän reissun lentoineen, hotelleineen, retkineen ja muine aktiviteetteineen. Mukaan lähti poikaystäväni ja vietimme lomalla elämäni kaksi parasta kuukautta. Sitä näkemisen ja kokemisen määrää mitä matkustaessa saa ei voi sanoin – eikä kuvin – kertoa. Se täytyy kokea.

Kun tuo hieno retki oli koettu, oli aika jonkun konkreettisemman ja pitkäjänteisemmän projektin. Päätin lähteä kilpailemaan body fitnessiin ja otin tavoitteeksi voittaa. 4,5 kuukauden urakka palkittiinkin sitten isoimmalla pokaalilla. Voitin siis body fitnessin tulokkaiden SM-kultaa.

Voitto ei helposti tullut – tarkka ruokavalio ja itsekuri, treenaaminen täysillä, vaikka kroppa on väsynyt. Aamulenkit tuli vetää -30C pakkasessa, vaikka niin nukutti ja heikotti ja välillä tuntui ettei jalat kanna. Se vaati itsekuria, vähän kyyneleitä ja elämän syvemmän merkityksen pohtimista – mutta kaikki oli sen arvoista. Ja tulen saman prosessin käymään läpi uudestaan, toivottavasti yhtä hyvällä lopputuloksella.

Koska harrastukseni ovat melko arvokkaita, joutuu tietenkin töitäkin tekemään paljon. Viime kesänä teinkin ylitöitä, viikonloppupäivystyksiä ja muuta siten, että 2,5 kuukauden sisään sain reilun 3 kuukauden työtunnit tehtyä. Ja kun eläminen ei maksa paljoa, niin säästin kaiken ylimääräisen. Olihan se hirveää näin jälkikäteen ajateltuna hypätä opiskelijan roolista päivystävän lääkärin rooliin, mutta opin paljon, ja nyt on sitten mahdollista taas tehdä muutakin kuin Haaparannan reissuja.

Matkusteluhaaveideni lisäksi olen pidempään miettinyt että haluan laserleikkauksen silmiini, jotta saisin näköni takaisin. Olen elänyt piilolinssien kanssa 10v ja ilman niitä olen aikalailla sokea. Lasien käyttö on vaikeaa urheillessa ja muutenkin epämukavaa ja kun silmäni ovat alkaneet iän myötä kuivumaan (en silti ole vanha ☺), on piilareiden käyttö entistä vaikeampaa. Eräänä päivänä löysin hyvän tarjouksen Lasik – leikkauksesta ja varasin sen lähes heti. Kesän töiltä oli jäänyt palkkaa ja tein lisäksi vielä lisää töitä, joten nyt näen pitkästä aikaa omilla silmilläni, ilman piilolinssejä!

Yksi pitkäaikaisista haaveistani oli myös tehdä safarimatka. Eräs kaunis ilta selailin lomia ja tajusin, että ainoat lomaviikot 1,5 vuoteen olisivat helmikuussa. Sen jälkeen olisin taas vanhempi, vakityössä ja muutenkin reissaaminen tulisi olemaan ehkä vaikeampaa kuin nyt, joten miksi en lähtisi kun tilaisuus on? Houkuttelin poikaystäväni seuraksi ja varasin sitten 2 vkon unelmaloman Keniaan. Pääsin safarille ja sen jälkeen vielä viikoksi rentoutumaan all inclusive -hotellille Mombasan rannalle.

Eli kun ”njääh, en mää nyt, ehkä joskus sitten” – asenteen sijasta ajattelee ”hyvä tilaisuus, hieno kokemus, mikä estää yrittämästä?” , niin lupaan että elämästä saa enemmän irti. En käske ostaa ja remontoida taloa tai lähteä maailmanympärimatkalle tuosta noin vain (oon jopa hieman tyhmänrohkea), mutta aloita vaikka pienestä asiasta. Mieti mitä haluat elämässä tehdä ja nähdä, mieti kauanko olet näiden tekemiseen aikaa käyttänyt ja kauanko sitä on sinulla jäljellä? Jos Sinulla on 10 haavetta ja 20 vuoden aikana et ole mitään niistä toteuttanut, niin montako ehdit nykytahdilla toteuttaa? Kerran me täällä vain eletään, joten eletään niin ettei jäädä kiikkustuolissa sitten katumaan elämättä jäänyttä elämää. Ja jos ei haaveet onnistu, niin eipähän jäänyt siitä kiinni etteikö olisi yrittänyt. Annankin nyt haasteen jokaiselle; mieti yksi asia mistä olet haaveillut ja minkä voisit tälle vuodelle vielä toteuttaa – sitten toteuta se. Älä odota uuden vuoden lupauksia tai tulevaisuutta, vaan toteuta se vielä tälle vuodelle. Elä unelmaasi älä unelmoi elämääsi!

fitlandia.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 1.5.2013

Sanna Ketonen

Sanna Ketonen

Kirjoittaja on lääkäri sekä Body Fitnessin tulokkaiden Suomen Mestari 2012 ja yleisen sarjan SM 5. 2013 -163cm -sarjassa.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *