Hartiaseudun kiputilat

Päivitetty viimeksi 5.7.2017

Suuri osa nykypäivän ihmisistä kärsii hartiaseudun kivuista. Yksi yleisin syy tulla fysioterapiaan on hartiaseudun ja olkapään alueen kipu, sekä yläraajan toimintaan liittyvät ongelmat. Yksi merkittävä tekijä hartiaseudun kipuihin liittyen on istumatyö ja näyttöpääteellä istuminen. Myös älypuhelimet ja tabletit tuovat oman osansa hartiaseudun kiputiloihin. Ihmisten ryhti huonontuu herkästi näitä käyttäessä, koska katse ja hartiat ovat usein eteen ja alaspäin.

Miksi hartiat usein kipeytyvät?

Hyvin usein hartiaseudun kiputilaan liittyy hartian eli kokonaisuudessaan hartiarenkaan asentovirhe. Hartiarenkaaseen kuuluu olkapäät, solisluut, lapaluut ja rintaranka sekä kylkiluut. Jos hartiakipu esiintyy hartian päällä tai lapaluun yläpuolella, on usein kyseessä hartian asennon ongelma. Tällöin hartia/olkapää on valahtanut liian alas ja olkaluun pää työntyy liikaa eteen, jolloin lapaluun alakärki nousee selästä liikaa ulos (enkelin siipi). Tällöin on kyseessä asentovirhe.

Ongelmia tällaisessa asentovirheessä ovat yläraajojen voimattomuus kohoasennossa, neuraalikudosoireet sormissa eli sormien pistely, tikkuilu, puutuminen, kylmyys ja muut vastaavat hermopinneoireet. Oireet voivat esiintyä joko yöllä lepoasennossa tai liittyen kuormitukseen. Usein ihminen kokee yläraajat voimattomiksi ja kärsii myös ylä- ja keskiselän jäykkyydestä, pään säryistä, niskakivuista ja hengitysvaikeuksista. Voi tulla tunne, että ei saa kunnolla happea sisään hengityksen aikana.

Toisinaan keski- ja yläselkä menee ns ”lukkoon” ja yläselästä täytyy avata näitä lukkoja. Kyse on tällöin usein fasettilukoista. Neuraalikudosoireet tulevat siitä, että hartian painuessa liikaa eteen, verisuonet ja yläraajaa hermottavat hermot jäävät puristuksiin olkapään seudussa tai ensimmäisen kylkiluun alle.

Miksi hartian asento romahtaa?

Usein tällainen hartiarenkaan asentovirhe lähtee jo lantion ja alaselän asennon virheestä. Lantio voi olla työntyneenä tai kallistuneena eteen tai liikaa taakse, jolloin seisoma- ja istuma-asento pettää jo lantion aluuelta. Useimmissa tapauksissa alaselkä on liian pyöreä ja esim. istuessa ihminen ei jaksa kannatella alaselän asentoa kaarella eli notkolla riittävästi, jotta saisi pidettyä rintarangan pyöreämmässä asennossa. Alaselässä tulisi olla kaari sisään päin ja yläselässä kaari ulos päin. Tällöin pään asento tulisi paremmaksi ja niskan kaari olisi saman suuntainen kuin alaselässä, eli kaarella notkosuuntaan. Selkärangan ei tule olla suora sivusta päin katsottuna, vaan siellä tulisi olla selkeästi kaaret näkyvissä. Myös istuessa!

Hartia tippuu eteen ja alas usein sen takia, että kehon etupuolen lihakset mm. Iso ja pieni rintalihas kiristävät, sekä kaulan lihakset ovat kireät ja takapuolen lihakset eli lapaluun kannattajalihakset ovat heikot. Tällöin lavan takana olevat lihakset eivät jaksa pitää hartiaa riittävän ylhäällä ja takana ja siksi hartia valuu eteen liian alas.

Hartiakipu_fitlandia

Epäkäslihaksen yläosa on tällaisessa asennossa jatkuvasti venyneessä tilassa eli liian pitkä ja sen seurauksena siitä tulee heikko. Tällöin tässä lihaksen osassa ei enää kierrä riittävästi verta ja lihaksesta loppuu happi. Tässä vaiheessa ihmiset usein venyttelevät hartian päälyosaa, mikä hetkellisesti voi helpottaa kireyden tunnetta, mutta muutaman tunnin jälkeen venyttämisestä usein oireet yläraajassa, hartiaseudussa tai sormissa pahenevat. Joten venyttäminen tässä tilanteessa ei ole kovin suositeltavaa. Epäkäslihaksen tulisi rentoutua ja se tulee saada pehmeäksi muilla keinoin.

Usein erityisesti näyttöpäätetyötä tekevät taukojumppana hartiaseudun venyttelyä, mikä voi pahimmassa tilanteessa tehdä jo kiristyneestä epäkäslihaksen yläosasta sekä lavan kohottajalihaksesta entistä kireämmät ja hapettomammat. Hartiaseutua voidaan venyttää, mutta silloin tulisi olla täysin varma siitä, että hartian asento on oikein ja hyvä. Harvoin tälle alueelle kuitenkaan tarvitaan sen suurempia venytyksiä. Hapeton lihas tarvitsee happea eli verenkierron paranemista ja pitkäkestoinen staattinen venytys ei ainakaan paranna verenkiertoa ja hapen saantia vaan päinvastoin yleensä heikentää sitä.

Mitä sitten tulisi tehdä?

Hartian asento tulee opetella ja lavan kannattajalihaksia eli lapatukea tulisi harjoitella. Olkapään toiminnan kannalta hartian asento on kaikista merkityksellisin tekijä. Rintalihakset ovat se lihasalue, jota voidaan venyttää ja liikkuvien avaavien harjoitteiden avulla venyttää. Rintarangan liikkuvuus ja kylkiluiden joustavuus ovat erittäin merkittäviä harjoittelun ja jumppaamisen kohteita. Riittävän hyvällä rintarangan liikkuvuudella ja joustavilla kylkiluilla voidaan taata parempi, tehokkaampi ja syvempi hengittäminen.

Jos hartian päälyosa on kipeä ja sieltä löytyy painaen kipeä kohta, suosittelen jättämään tämän alueen venyttämisen kokonaan hetkeksi pois. Jo kiristynyttä ja hapetonta lihasta ei enää kannata rasittaa entisestään ja kiristää sitä lisää ääriasentoon.

Riina Kukkonen

Riina Kukkonen, Fysteri

Kirjoittaja on uintimaajoukkueen fysioterapeutti, koulutettu aikuisten ja lasten uimaopettaja sekä uintivalmentaja.

Kommentit (4)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Kirsi

  Hyvä kirjoitus, juurikin kävin fysioterapeutilla noista syistä..taas muistaa istua päätteellä ryhdikkäästi!

  Vastaa
  • Riina Lipponen

   Hienoa, jos teksti sävähdytti! Toivottavasti Kirsi sait fysioterapeutilta hyvät ohjeet ja harjoitteet, joiden avulla pitää niska-hartiaseutu hyvässä kunnossa! Tsemppiä ja hyvää ryhtiä vuoteen 2014 :) Terveisin Riina

   Vastaa
 • tiia

  Hei! Oon menossa fysioterapeutille olan valahtamisen takia. Eli Se on painunut alas. Siihen on kuitenkin kaksi viikkoa aikaa. En saa mielenrauhaa,jos en saa ruveta jumppaamaan lapoja!? jo nyt, että saisin olan ylös takaisin. Apua, auttakaa :) en halua näyttää toispuoleiselta. :(

  Vastaa
  • Riina Kukkonen

   Olkapää on varmaan ollut ”valahtaneessa” asennossa jo jonkin aikaa (ellei taustalla ole jokin venähdysvamma tai muuta äkillistä), joten kannattaa varmaan odotella se kaksi viikkoa rauhassa ja kuunnella fysioterapeutin arvio tilanteesta. Hän voi myös käsitellä rintalihasten ja kaulan lihasten aluetta ja ns. vapauttaa olkapäätä, jolloin harjoitteet menevät paremmin perille. Yhdessä voitte katsoa, että harjoitteet ovat varmasti juuri sinulle sopivat ja menevät tekniikaltaan oikein ja että varmasti teet ne oikeilla lihaksilla. Jos tiedät jo varmasti sinua auttavia harjoitteita, niin sitten voit tehdä niitä rauhassa ennen kuin menet fysioterapeutilta. Muussa tapauksessa odottele rauhassa ja sitten tehokkaasti treenaamaan! terv. Riina Kukkonen

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *