Juoksijan 5 kohdan huoneentaulu

Juoksu on kävelyn ohella ehkäpä yksi niistä helpoimmista liikuntamuodoista mitä löytyy – kengät vain jalkaan ja ulos ovesta! Monilla juoksuharrastus kuitenkin loppuu syystä tai toisesta alkuinnostuksen jälkeen. Jotta tuo innostus säilyisi ja jotta juoksusta tulisi pitkällä aikavälillä entistä helpompaa ja mukavampaa, on hyvä painaa mieleen tämä juoksijan 5 kohdan ”huoneentaulu”.

1. Tavoite – Tavoitteiden tärkeydestä on Fitlandiaan aiemmin kirjoittanut useampikin liikunta-alan konkari – eikä syyttä. Tavoite ohjaa valintojamme ja usein saa pään kääntymään juuri sinne oikeaan suuntaan silloin kun alkaa laiskottaa. Jos olet ottanut tavoitteeksesi osallistua johonkin juoksutapahtumaan, maksanut ilmoittautumisen ja ehkä hehkuttanut sitä muillekin facebookissa, on paljon todennäköisempää, että teet pieniä hyviä valintoja treenaamisen eteen ja kiität itseäsi niistä sen jälkeen.:)

2. Säännöllisyys – Jos juokset yhden viikon joka päivä ja sitten lepäät laakereillasi kaksi viikkoa, saat tuskin kovin hyviä tuloksia. Sen sijaan, jos merkkaat kalenteriisi etukäteen 2-5 päivälle viikossa juoksulenkkejä ja saat pidettyä lenkkeilyn rutiininomaisena niin takuulla juoksukunto kehittyy!

3. Lajinomaisuus – Juoksijaksi tullaan juoksemalla on vanha totuus. Kuntoa voi nostattaa monella eri tavalla eri lajien parissa, mutta jos tavoitteena on jokin hieman pidempi juoksumatka, kuten puolimaraton tai maraton, niin juoksuharjoittelun määrä korostuu. Juoksu rasittaa iskutuksen vuoksi eri tavalla jalkoja ja pelkästään jo sen vuoksi niitä täytyy säännöllisesti totuttaa iskutukseen juoksulenkkien muodossa.

Kuva: http://getting-rid-of-this-fat.tumblr.com/

Kuva: http://getting-rid-of-this-fat.tumblr.com/

4. Nousujohteisuus – Nousujohteisuus tulisi muistaa niin yksittäisen treenin kohdalla kuin pidemmällä tähtäimelläkin. Aloittelevan juoksijan on tärkeää totutella ensin juoksemiseen esimerkiksi kävely-juoksu -treeneillä ja lisätä sitten vasta vauhtia lenkkeihin. Hyvän harjoituksen tunnistaa usein siitä, että harjoituksen lopussa jää sellainen fiilis, että ”olisipa voinut vielä jatkaa tuosta vähän eteenpäin”.

5. Rytmittäminen – Rytmittäminen tarkoittaa levon, kevyiden ja kovempien harjoitusten suhteuttamista omassa liikkumisessa. Jokainen harjoittaa jonkinlaista rytmitystä harjoittelussa, mutta yleisimmin se tapahtuu tiedostamatta ja asiaa sen kummemmin miettimättä. Oikeanlainen rytmitys on kehittymisen ja loukkaantumisten välttämisen kannalta tärkeää – jos juoksee esimerkiksi suurimman osan lenkeistä siten, että on ihan piipussa lenkin jälkeen niin helposti kehitys lakkaa ja elimistö ottaa tarvitsemansa palautumisen flunssan tai loukkaantumisen kautta.

Huippujuoksija, Fitlandia-mentori Janne Ukonmaanaho on kirjoittanut erinomaisen artikkelin juoksuharjoittelun rytmittämisestä. Pääset lukemaan sen tästä.

-Tämä—

Facebook-sivuillamme lisää tärppejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta. Tykkää ja pysy ajan tasalla! :)

Päivitetty viimeksi 31.10.2015

 

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *