Kehitä toimintakykyäsi!

Hyvä toimintakyky on perusta hyvinvoinnille. Toimintakykysi kuvastaa sitä, kuinka hyvin suoriudut päivittäisistä perustoiminnoista ja asioiden hoitamisesta. Ainoastaan säännöllinen, monipuolinen ja riittävän usein toistuva sekä tarpeeksi intensiivinen liikunta takaa toimintakyvyn kehittymisen. Näillä vinkeillä kehität jokapäiväistä elämääsi helpottavaa toimintakykyä monipuolisesti:

1. Lihaskunto ja liikkuvuus

Tehokkaita_treenejä_fitlandia

Lihaskunto on terveyden ydin. Kaikkeen liikkeeseen tarvitaan lihaksia ja lihasten hyvä kunto luonnollisesti helpottaa liikkumista ja sitä kautta toimintakykyä. Lihaskuntoa voi parantaa monella eri tavalla ja monesta eri näkökulmasta, mutta parhaimman toimintakyvyn kannalta tulisi pyrkiä kokonaisvaltaisiin, usein kehonpainolla tai vapailla painoilla tehtäviin moninivelliikkeisiin.

Liikkuvuudella tarkoitetaan kehon nivelten liikelaajuuksia. Liikkuvuudella on esimerkiksi ryhdin kannalta suuri merkitys. Vajaa liikkuvuus ja jäykkyys voi johtaa kiputiloihin selässä, hartioissa jne. jolloin toimintakyky ei ole kovinkaan hyvä! Katso suoriudutko näistä liikkuvuustesteistä.

Näin kehität lihaskuntoasi ja liikkuvuutta: Kuntosalilla, kotijumpalla, kuntopiiriharjoitteilla, lihaskuntopainotteisissa ryhmäliikunnoissa, crosstrainingissa, venyttely- ja liikkuvuusharjoituksilla.

2. Kestävyyskunto

Juoksutempo_musiikki_fitlandia

Kestävyys tarkoittaa elimistön kykyä vastustaa väsymystä lihastyössä. Toimintakyvyn kannalta kestävyyskuntoa tarvitaan lihasvoimin tehtävien matkojen taittamiseen. Hyvä aerobinen peruskunto mahdollistaa nopeamman palautumisen ja lisää sitä kautta ”jaksamista”. Jos olet portaiden kävelyn jälkeen henkihieverissäsi tai jos sykkeesi nousee pienestäkin liikkeestä niin toimintakykysi ei kestävyyden suhteen ole todennäköisesti kovin hyvä.

Näin kehität kestävyyttäsi: Juoksu-/kävely-/sauvakävelylenkeillä, jumpassa, hiihtämällä, pyöräilemällä, uimalla jne., jne.

3. Arkiliikunta

kirja-luomuliikunta-iso

Arkiliikunnan merkitys korostuu koko ajan enemmän ja enemmän toimintakyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Ympäristömme kannustaa meitä passiivisuuteen (istuminen, hissit, liukuportaat, yms), jolloin joudumme tietoisesti kiinnittämään huomiota siihen, että olemme arkiaktiivisia! Jos olemme päivästä 80% paikallaan, toimintakykymme rapistuu vääjämättä.

Näin kehität arkiaktiivisuuttasi:  Vähentämällä istumistasi päivän aikana, kulkemalla työmatkat kävellen/juosten/pyörällä, käyttämällä portaita hissin sijaan, jne.

4. Motoriset taidot

Motoriset_taidot_fitlandia

Motorisilla taidoilla tarkoitetaan hermoston ja lihasten yhteistoimintakykyä. Mitä paremmat motoriset taidot sinulla on, sitä monipuolisemmin pystyt kehittämään itseäsi liikkujana ja sitä paremmin pystyt hyödyntämään esimerkiksi lihasvoimaasi erilaisissa aktiviteeteissa.

Näin kehität motorisia taitojasi: Harrastamalla monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja, tanssimalla, pallopeleissä, erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla (step, ym.), liikkumalla erilaisissa maastoissa (esim. polkujuoksu), tasapainoharjoitteilla

Toimintakykyä ei voi varastoida!

Toimintakykyä tarkastellessa on hyvä ymmärtää, että sitä ei voi varastoida. Tämän vuoksi jokaisen tulisi tehdä liikkumisesta itselleen mukava rutiini, joka toistuu säännöllisesti useana päivänä viikossa.

Toimintakyvyn kannalta on pitkällä tähtäimellä parasta liikkua mahdollisimman monipuolisesti, sillä harva liikuntalaji kehittää kokonaisvaltaista toimintakykyä itsessään optimaalisen tehokkaasti. Esimerkiksi juoksijan olisi hyvä tehdä myös lihaskuntoa, motoriikkaa ja liikkuvuutta ja voimaharjoitteleva treenaaja hyötyy arkielämää ajatellen myös aerobisesta harjoittelusta.

Mikä sitten on hyvä määrä kokonaislikkunnalle, jotta toimintakyky säilyy ja kehittyy? Aktiivisen arkiliikunnan lisäksi ohjenuorana voi käyttää UKK-instituutin liikuntapiirakkaa, joka ohjeistaa kehittämään kestävyyskuntoa viikossa joko 2,5h reippaasti tai 1h 15min rasittavasti sekä kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa.

Sitten vain tuumasta toimintaa! :)

 

Facebook-sivuillamme lisää vinkkejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta – käy tykkäämässä! Löydät Fitlandian myös twitteristä!

Päivitetty viimeksi 13.03.2016

Lähteenä käytetty nettiartikkelia: Sami Kalaja: Fyysinen toimintakyky ja kunto

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *