Kuinka lenkkeillä läpi talven?

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun kylmenevät säät alkavat karkoittaa yhä useamman lenkkeilijän muiden aktiviteettien pariin. Talven tulon ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa sitä, että juoksemista tarvisi lopettaa. Suomen oloissa juoksukausi jää hyvin lyhyeksi, jos pakkasten ja lumen antaa määrätä juoksukauden pituutta.

Läpi vuoden lenkkeilyssä varusteet ovat luonnollisestikin se kaiken a ja o. Tässä vinkkejä talvijuoksuvarusteisiin!

Talvijuoksu_fitlandia

Talvijuoksuvarustelun tärkein asia on kerrospukeutuminen. Kannattaa satsata ainakin yhteen laadukkaaseen kerrastoon, jonka voit pukea alusvaatteiden päälle. Kylmimmillä keleillä voi kokeilla laittaa esimerkiksi pari polyesteri-kerrastoa päällekkäin. Lisäksi vaatekaapissa kannattaa olla varalla jonkinlainen mikrofleece-kerrasto, jonka voi ottaa käyttöön, kun pakkasasteita on yli kaksikymmentä.

Vinkki: jos peppusi tai reitesi paleltuvat herkästi, vedä kerraston housujen päälle esimerkiksi vanhat ohuet pyöräilyhousut tai tiukat shortsit!

north_face_fitlandia

Microfleece sopii kylmille säille! Kuva: thenorthface.com

Säärystimet_juoksu_fitlandia

Säärystimet lämmittävät nilkkoja ja akillesjänteitä.

Kun kerrasto on vedetty päälle, tulee sen päälle itse juoksuasu. Talvisin toimivat hyvin erityiset talvijuoksutrikoot, jotka ovat tavallisia kesätrikoita lämpimämmät ja tuulenpitävät. Aivan kylmimmillä keleillä talvijuoksutrikoot ovat usein liian heppoiset, ja silloin voi käyttää vaihtoehtoisesti esimerkiksi hiihtoon tarkoitettuja housuja.

Juoksutakkina talvikeleillä toimii hiihtotakki; ne sopivat yleensä erinomaisesti myös juoksemiseen. Jos takki tuntuu liian ohuelta, kerrospukeutuminen toimii jälleen: pue takin ylle vielä liivi!

Kuva: http://craftfinland.fi/performancexc

Craftin hiihtotakkeja. Kuva: http://craftfinland.fi/performancexc

Jalkoihin kannattaa laittaa lämpimät sukat (talvivaellussukat toimivat hyvin) ja akilleksia ja pohkeita lämmittämään säärystimet. Jotkut juoksevat tavallisilla lenkkareilla ympäri talven, mutta enemmän juoksevien kannattaa hankkia nastakengät erityisesti silloin, jos juoksee myös kehnommilla keleillä ja liukkailla teillä.

Talvijuoksijan vaatevarustukseen kuuluu myös kauluri, buff-huiveja, sekä lämpöisä pipo. Lauhemmilla keleillä pärjää buffilla ja pipolla, mutta pakkasasteiden kasvaessa näitäkin voit pukea kerroksittain. Hyvät hanskat ovat myös tarpeen talvisäillä. Kovimmilla pakkasilla hyvä vaihtoehto ovat ns. ”rapuhanskat” joissa on on kolme paikkaa sormille. Rapuhanskat soveltuvat hyvin myös talvipyöräilyyn pakkasille!

optiwax_lobster

”Rapuhanskat” Kuva: www.hiihtovoiteet.fi

Talvijuoksussa ei ole suositeltavaa käyttää puuvillaa, GoreTex ym. vastaavia vaatteita tai kevyttoppa-asuja. Puuvilla kastuu eikä lämmintä, Goreasut menevät pakkasessa kankeiksi eivätkä hengitä kovin hyvin, ja kevyttoppavaatteet eivät aina pidä kunnolla tuulta.

Kannattaa antaa talvilenkkeilylle mahdollisuus – se on oikeasti todella kivaa, kun varusteet ovat vain kohdillaan!

Facebook-sivuillamme lisää tärppejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta. Tykkää ja pysy ajan tasalla! :)

Päivitetty viimeksi 24.10.2014

(Artikkelia ei ole tehty yhteistyössä kuvien vaatevalmistajien kanssa.)

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *