Kuntoilijan tärkein ateria

Aamupala on päivän tärkeäin ateria – klisee, mutta totta. Erityisesti runsaasti liikkuvien ja painostaan huolehtivien kannattaa panostaa hyvän aamupalan syömiseen.
Aamupalan tarkoituksena on lopettaa yön yli jatkunut paasto (= break fast) ja täyttää sen aiheuttamat vajeet glykogeenivarastoissa. Kun elimistö saa heti aamusta ruokaa koneistoonsa, se tietää paaston loppuneen ja aineenvaihdunta hurahtaa kunnolla käyntiin! Kroppa on ollut yön ajan myös ilman nesteitä, joten aamupalalla on hyvä korjata nestetasapaino juomalla myös ei-kofeiinipitoisia juomia. Nesteytykseen kannattaa erityisesti satsata, jos suunnittelet tekeväsi aamutreenin aamupalan jälkeen.
–
–
Aamupala on tärkeä myös siksi, että täyttyneet energiavarastot pitävät aivot virkeinä ja tehokkaina. Myös mieliala lähtee nousuun, kun saa heti aamusta murua rinnan alle. Työskentely on helpompaa, kun pää on skarppina heti aamusta ja keskittyminenkin on kylläisenä helpompaa kuin nälkäisenä.
Monipuolinen ja hyvä aamiainen koostuu laadukkaista, pitkäkestoisista hiilihydraateista (esimerkiksi täysjyväviljasta), sopivasta määrästä proteiineja sekä vitamiinipitoisista hedelmistä ja marjoista. Aamupalasta olisi myös tärkeää saada hyviä rasvoja, mikä onnistuu esimerkiksi lorauttamalla kotimaista rypsiöljyä aamupuuroon tai syömällä kourallisen pähkinöitä.
Mikäli suunnittelet harjoittelevasi heti aamusta, voi olla järkevää jakaa aamupala kahteen osaan. Heti herättyäsi voit syödä jotain pientä, esimerkiksi banaanin, mikäli meinaat suunnata treenaamaan miltei heti herättyäsi. Tukevampi aamupala kannattaa syödä heti treenin jälkeen.
–
Esimerkki ravitsevasta aamiaisesta:
–
* Täysjyvätuotteita: leipää, mysliä tai puuroa
* Jogurttia, rahkaa, maitoa tai kananmuna
* Hedelmiä, marjoja tai tuoremehua
* Hyviä rasvoja: avokadoa, pähkinöitä tai loraus rypsiöljyä puuroon
* Riittävästi vettä sekä halutessasi kahvia tai teetä
–
—
Millainen on sinun aamiaisesi?
Päivitetty viimeksi 16.11.2015