Lapsi uimakouluun

Tutkimusten mukaan lapset liikkuvat yhä vähemmän. Uintiharrastus ohjaa terveellisempiin elämäntapoihin.

“Mitä varhaisemmassa iässä uinnin opettelun aloittaa, sen parempi. Vesisuhteen säilyttäminen syntymän jälkeen on kallisarvoista. Mitä pitempi tauko tulee, sitä haastavampaa oppiminen on. Kouluikään saakka ei kannata odottaa. Silloin lapsella on muutenkin paljon uutta ajateltavaa.” – Uinnin lajivastaava Jukka Shemeikka, Lapin urheiluopistosta kertoo.

Uintia voi alkaa opetella jo muutaman vuoden iässä. Monet uimaseurat järjestävät opetusta 3–6-vuotiaille. Ohjatuissa ryhmissä opetellaan vesitaitoja ja luodaan luottamusta veteen. Tavoitteena on se, että lapsi osaa ja uskaltaa lopuksi uida aikuisten altaassa. Tärkeintä on se, että lapsi viettää pienestä saakka aikaa vedessä.

Vesiralleissa 6–10-vuotiaat uimataidon omaavat lapset harjoittelevat uintitekniikoita sekä kokeilevat uimahyppyjen, taitouinnin ja vesipallon perusliikkeitä. Lapset oppivat parhaiten leikin välityksellä, joten monipuolisuus ja hauskuus ovat tärkeitä.

Tyypillisiä harjoituksia ovat muun muassa:
– Pohjapomput
– Erilaiset liu’ut
– Kelluminen
– Renkaiden sukeltaminen pohjasta
– Pallon kuljettaminen
– Hypyt

Mitä monipuolisemmin lapsi harrastaa liikuntaa, sen parempi. Kilpailu ei ole tärkeintä, vaan motoriikan kehittäminen kaikenlaisen urheilun avulla. Kannusta siis lastasi urheilemaan vailla tavoitteita, kun hän on vielä leikki-iässä.

Veden kanssa tutuksi: perusharjoitukset

Seuraavat harjoitukset auttavat kehonhallinnassa, rentouttavat ja opettavat hengittämään uidessa luontevasti. Näitä harjoitteita voit tehdä itse yhdessä lapsen kanssa. Tee harjoitukset aina rauhassa ja pidä ajatus mukana. Miksi minun kannattaa tehdä juuri tämä harjoite? Mihin on tarkoitus keskittyä? Miltä vesi tuntuu?

Hengittelyä

Laske kasvosi veteen sivuttain. Toinen korva on vedessä ja katse on suuntautunut sivulle. Ota happea ja käännä kasvosi veteen. Pidätä hengitystäsi siihen saakka kunnes lähdet kääntämään päätäsi sivuun uutta hengitystä varten. Puhalla ilma nopeasti ulos veteen nenän ja suun kautta. Tämä opettaa hengityksen rytmittämistä ja keuhkojen koko kapasiteetin käyttöä.

Alligaattorina

Asetu veteen suu auki niin, että ylähuulesi on veden pinnan yläpuolella ja alahuuli pinnan alapuolella. Vesiraja kulkee siis huuliesi välistä. Hengitä rauhassa ja kokeile liikkua eri suuntiin. Vettä menee välillä uidessa suuhun ja niin sanotusti väärään kurkkuun, mutta sitä ei kannata turhaan jännittää. Ilma ei lopu, etkä huku.

Pohjasta pystyyn ja takaisin

Hengitä kunnolla sisään ja laskeudu kyykkyyn niin, että pääsi on kokonaan veden alla. Puhalla ilma ulos veteen. Voit halutessasi nousta tai pompata pohjasta ylös ja vetää pystyssä heti sisään uutta ilmaan. Tee pomppuja esimerkiksi kymmenen kertaa peräkkäin. Hengitä sisään nopeasti ja tyhjennä keuhkot veden alla rivakasti.

Kelluen oikeaan asentoon

Sujuvan uinnin tärkein perusta on virtaviivainen eli pinnanmyötäinen asento. Vartalo on siis uidessa aina samassa linjassa veden kanssa. Optimaalista asentoa voi aluksi harjoitella kellumalla.

Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja asetu kellumaan rennosti vatsallasi. Vedä sitten itsesi i-kirjaimeksi veden pinnalle: ojenna kädet korvien vierestä eteen, aktivoi keskivartalosi, suorista jalat ja suuntaa katse kohti pohjaa. Olet nyt optimaalisessa asennossa. Välillä saattaa tuntua siltä, että menetät tasapainosi, mutta muutaman harjoittelukerran jälkeen tasapaino löytyy.

Kellunta + potkut

Kun kellunta virtaviivaisessa asennossa tuntuu luontevalta, yhdistä siihen potkuja. Kuvittele, että jalat ovat perämoottori, joka työntää sinua eteenpäin. Pieni matka riittää. Pidä asento koko ajan pinnanmyötäisenä.

Liukuun!

Liuku päädystä ponnistaen kuuluu kaikkiin uintilajeihin. Hyvä liukuasento on virtaviivainen: kädet ojennetaan eteen ja kämmenet ovat päällekkäin. Olkavarret peittävät korvat. Pää on käsien välissä, jolloin katse suuntautuu kohti pohjaa. Koko kroppa on samassa linjassa: ylävartalo, lantio, jalat ja pitkiksi ojennetut nilkat. Ponnista seinästä eteenpäin pintaa pitkin hyvässä liukuasennossa. Olet täysin vaakatasossa. Pyri kuitenkin olemaan rentona.

Tutustu myös Uimarin treenikirjaan!

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *