Liikkujan talvipukeutumisen pikaopas

Suomen pitkä talvi aiheuttaa omat haasteensa ulkona liikkumiselle, mutta oikeanlaisella varustuksella liikuntaa voi harrastaa ulkoilmassa käytännössä säällä kuin säällä.

Talvipukeutuminen tuntuu kuitenkin välillä olevan ihan oma taiteenlajinsa, kun tarjolla on vaatetta joka lähtöön. Tässä talvipukeutumisen pikaoppaassa pysytään perusasioissa, jotta ulkoliikunnan kynnykseksi ei ainakaan tulisi se, ettei tiedä mitä pukea päälle.

Alimmaiseksi kerrokseksi:

Hieman lauhemmilla ilmoilla (n. 0 – -5) alusasuksi riittää yleensä tavallinen pitkähihainen ja -lahkeinen kerrasto. Materiaalina on yleensä jokin keinokuitu tai merinovilla. Puuvilla ei siirrä kosteutta, joten urheiluvaatteiden kohdalla kyseistä materiaalia kannattaa välttää.

Kylmemmille ja erityisesti tuulisille ilmoille voi harkita parina viime vuonna suosiota kasvattaneen tuulenpitävän alusasun hankintaa. Myös talvipyöräilyyn tuulenpitävä aluskerrasto on toimiva valinta.

Tarkoitus: Siirtää kosteutta (hikeä) pois iholta.

Peruskerrasto_craft

Väliin:

Kylmemmällä ilmalla (n. -7 – -20) välikerros on toimiva ratkaisu. Välikerroksena voi toimia esimerkiksi fleece-paita. Fleece-housut ovat usein hieman ”kömpelöt” liikkumiseen, joten niiden sijaan kannattaa harkita aluskerraston päälle paksumpia päällyshousuja tai vaikkapa kaksia kerraston housuja päällekäin.

Tarkoitus: Lämmittää ja eristää kylmyyttä iholta.

A6LC1D7

Päällimmäiseksi kerrokseksi:

Päällysasuja on hyvin monenlaisia ja usein myyjän kertoessa niiden ominaisuuksista kokeneemmallakin ulkoilijalla saattaa mennä pää pyörälle. Kannattaakin keskittyä vaatteen valinnassa ensisijaisesti siihen, että vaate on tuulen- ja ainakin jossain määrin vedenpitävä/vettähylkivä sekä istuva – sellainen mikä päällä on hyvä liikkua.

Yleensä täysi vedepitävyys tarkoittaa sitä, että vaate on hieman ”raskaampaa tekoa”, joten jos sinulla ei ole tapana ulkoilla vesi-, räntä- tai lumisateessa niin voi olla parempi tinkiä täydestä vedepitävyydestä ja valita hieman kevyempirakenteinen vaate.

Päällysvaatteet

Tarkoitus: Päällimmäinen kerros suojaa sään vaikutuksilta eli sateelta, tuulelta ja pakkaselta.

Pää, kaula & sormet:

Pienemmillä pakkasilla riittää yleensä ohut pipo. Kovemmille pakkasille kannattaa hankkia tuulen- (ja veden)pitävä päähine.

Pipot

Kaulalle toimii erinomaisesti Buff-/tai muu tuubihuivi.

Käsineet myös lämpömittarin mukaan.

Hanskat

Extrana:

Jos talvisin juoksee tai kävelee paljon, kannattaa harkita nastalenkkareiden hankkimista. Niitä käyttäessa ei tarvitse koko ajan varoa liukastumista ja siten kävelystä ja juoksusta saa rennompaa. Nastalenkkarit ovat yleensä myös veden- ja tuulenpitävät.

Xero_2_pink_iso

Liivi on hyvä varuste tuulisilla pikkupakkasilla. Jos alla on esimerkiksi heikosti tuulenpitävä, kevyt ulkoiluasu, tuulenpitävä liivi voi toimia juuri sinä puuttuvana varusteena hyvän ulkoilukokemuksen saamiseksi.

Näyttökuva 2013-12-12 kello 12.27.53

 

Loppuun vielä muutama vinkki liikkujan talvipukeutumiseen:

  • Tärkein: Säälle kuin säälle löytyy vaatteet, joten ei kannata käyttää pakkasta tai viimaa tekosyynä jäädä sisälle lämpimään tv:n ääreen. (Allekirjoittanut on mm. hiihtänyt lenkkiä -36 pakkasessa ja pyöräillyt 100km lenkin -17 pakkasella)
  • Tekniset aluskerrastot ovat kokemukseni mukaan laadultaan hyvin samanlaisia valmistajasta (ja hinnastakin) riippumatta. Sama pätee fleece-vaatteisiin.
  • Takkien ja housujen kohdalla kannattaa miettiä toiminnallisuutta – kävelyyn ja pyöräilyyn tarvitaan luultavasti hieman enemmän eristävyyttä ja lämmittävyyttä kuin juoksemiseen. Yhdellä kevyellä (kohtuullisesti tuulenpitävä) ja yhdellä hieman raskaammalla (tuulen- ja vedepitävä) asukokonaisuudella (takki+housut) pärjää säällä kuin säällä talvesta toiseen.
  • Tuulenpitävyys on talvella erityisen tärkeä asia, sillä jokainen varmasti tietää kokemuksesta, että jo muutaman asteen pakkanen tuntuu todella kylmältä, jos vähänkin tulee. Niinpä kannattaa ehdottomasti hankkia joko tuulenpitävä aluskerrasto tai päällyskerrasto vaatevarastoon.

 

Onko sinulla jotain talvipukeutumisvinkkejä, joita tässä ei mainittu? Kerro niistä toki meille muillekin kommenttiboksissa.

Päivitetty viimeksi 23.11.2015

(Artikkeli ei ole sponsoroitu)

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *