Liikuntavammojen ehkäisy

Ihminen tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveenä, ja liikunnan terveyshyödyt ovatkin kiistattomat. Kuitenkin myös liikuntaharrastuksissa on riskinsä, jotka on jokaisen liikkujan hyvä tiedostaa- liikuntavammat kun ovat yleisiä niin kuntoilijoilla kuin kilpailijoillakin. Jotta liikunnasta saatavat hyödyt voittavat haitat, kannattaa liikuntavammojen ehkäisyyn panostaa!

Riskien tiedostaminen: Tärkein liikuntavammoja ehkäisevä tekijä on riskien tiedostaminen. Kun tietää, mitä voi sattua, osaa olla varovaisempi! Hanki lajissa tarvittavat varusteet ja suojat sekä noudata lajin sääntöjä. Satsaa erityisesti jalkineisiin, ja pyydä niiden valintaan tarvittaessa ammattilaisen apua.

Aloita maltilla: Uutta lajia aloittaessa tai palattaessa liikunnan pariin tauon jälkeen maltti on valttia – ja keino vammojen ehkäisyyn. Hanki aloittamasi lajin peruskunto ja –taidot sekä paneudu tekniikkaan huolellisesti. Ole realistinen lähtötasosi suhteen, ja lisää harjoittelumäärää varovaisesti välttyäksesi rasitusvammoilta. Ota uudet liikkeet ja harjoitteet käyttöön asteittain, jotta lihaksesi ja nivelesi saavat aikaa tottua niihin.

venyttely_abc_fitlandia

Lihahuolto: Panosta lihashuoltoon heti alusta alkaen, ja tee päivittäisistä venyttelyhetkistä/liikkuusharjoitteista rutiini. Tee lyhyet venytykset heti harjoituksen jälkeen ja säästä pitkäkestoiset venyttelyt myöhemmäksi. Erityisesti runsaasti liikkuvien on suositeltavaa käydä säännöllisesti hierojan käsittelyssä. Myös fysioterapeutin vastaanotolta voi saada uusia eväitä lihashuoltoon!

Verryttele/lämmittele: Muista tehdä huolelliset verryttelyt ennen ja jälkeen suorituksen. Käy läpi lajissa tarvittavat liikelaajuudet alkuverryttelyn ohessa. Verryttelyjen ohessa on hyvä tehdä säännöllisesti lihasten, jänteiden ja nivelten asennon hallintaa, liiketaitoa ja reaktiokykyä kehittävää harjoittelua !

Lepää kun olet puolikuntoinen: Kun tunnet olosi flunssaiseksi, lepää. Erityisesti kuumetaudissa on syytä pysytellä pois lenkkipoluilta, mutta myös tavallinen lentsu voi ärhäköityä jopa sydänlihastulehdukseksi, jos lepoon ei malteta vetäytyä tarpeeksi ajoissa. Taudin jälkeen pidä yhtä monta lepopäivää kuin sairaus kesti, minkä jälkeen voit palata kevennettyyn harjoitteluun asteittain.

Pysy ajan tasalla liikkumiseen, ravintoon ja terveyteen liittyvissä asioissa tykkäämällä Fitlandiasta facebookissa.

Muokattu viimeksi 19.12.2015

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (1)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *