Lisää liikuntaturvallisuutta

Liikuntaturvallisuus on aihe, joka on hyvä palauttaa mieliin aika ajoin. Liikunnan euforiassa turvallisuus pääsee joskus unohtumaan ja yhtäkkiä saattaa huomatakin olevansa niin sanotusti ”telakalla” eli pakkolevossa omasta rakkaasta harrastuksesta. Liikuntaturvallisuudesta muistuttaminen on siitäkin tärkeää, että liikuntatapaturmat ovat suurin vammoja aiheuttava tapaturmaluokka Suomessa (2). Suomessa sattuu vuosittain lähes 300 000 liikuntavammaa (2).

Rasitusvammojen yleisyydestä erityyppisten liikuntamuotojen suhteen ei ole tarkkaa tietoa, mutta katsotaan, että yksipuolinen, paljon toistoja sisältävä ja tiheästi toistuva harjoittelu aiheuttaa niitä eniten (1). Jokainen meistä voi itse vaikuttaa omaan liikuntaturvallisuuteemme kunhan vain tiedämme keinot siihen. Tässä artikkelissa listaamme seikkoja, jotka tutkitusti lisäävät liikuntaturvallisuuttasi.

s1-mix6_11_01_14_16_30

Yksi tärkeimmistä: Suhteuta liikkuminen omaan kuntotasoosi!

Keinoja liikuntaturvallisuuden lisäämiseksi

  • Tiedosta liikuntaan liittyvät riskit – kukaan ei halua uskoa, että vamma tai tapaturma sattuu juuri omalle kohdalle. Tiedostamalla oman liikuntamuodon riskit on jo pitkällä vammojen välttämisessä!
  • Tarkistuta aika ajoin terveydentilasi ja hoida vanhat vammasi huolellisesti kuntoon – vaikka kuinka mieli tekisi, ei puolikuntoisena tai varsinkaan loukkaantuneena kannata lähteä liikkumaan!
  • Hanki lajin vaatima peruskunto, perustaidot ja tekniikka – tämä pätee oikeastaan kaikkiin liikuntamuotoihin. Mitä enemmän tekniikkaa vaativa laji on kyseessä sitä enemmän perustaidot ja tekniikka korostuvat.
  • Kehitä säännöllisesti lihasten, jänteiden ja nivelten asentotuntoa ja reaktiokykyä – tähän toimii erinomaisesti monipuolinen harjoittelu. Yhdistele voimaharjoittelua, aerobista liikkumista, joogaa, pilatesta, tasapainolautaharjoittelua, yms.
  • Lämmittele ja verryttele ennen liikuntasuoritusta – tee pitkäkestoiset venytykset vasta muutama tunti liikunnan jälkeen.
  • Suhteuta liikuntasuoritus omaan kuntoosi – lisää harjoittelua maltillisesti. Jos samassa ryhmässä on 20 vuotta tavoitteellisesti harjoitellut ja vuosi sitten nollasta lähtenyt kuntoilija niin ero suorituskyvyssä on luonnollisesti aika huima. Suhteuta harjoittelusi omaan liikuntataustaasi, älä muiden.
  • Liiku ja harjoita itseäsi monipuolisesti – muista myös monipuolinen ravitsemus.
  • Älä harrasta liikuntaa sairaana tai alkoholin ym. toimintakykyyn vaikuttavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Liikuntaturvallisuudesta ja vammoista puhuttaessa täytyy muistaa, että vaikka vammoja lukumääräisesti sattuu paljon, vakavat vammat ovat harvinaisuuksia eikä kenenkään tule käyttää liikkumattomuuden verukkeena liikunnan vaarallisuutta.

Lähtökohtaisesti kaikki liikunta on turvallista ja terveyttä edistävää – ottamalla liikuntaturvallisuuden huomioon se pienikin todennäköisyys loukkaantua saadaan entistä pienemmäksi eikä liikunnan euforia pääse katkeamaan.;)

Turvallisia liikuntahetkiä!

 

Artikkelin pääasiallisen lähteenä (1.) on käytetty artikkelia: Parkkari, J., Kannus, P., Kujala, U., Palvanen, M., Järvinen, M., (2003). SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI 1/2003 VSK 58, s. 71-77.

Lähde 2.: Heiskanen M ja Aromaa K. Suomalaisten turvallisuus 1997. Vuoden 1997 haastattelututkimuksen ennakkotietoja tapaturmien ja rikosten kohteeksi joutumisesta. Tilastokeskus, Helsinki, ss. 1-18, 1998.

Päivitetty viimeksi 14.4.2016

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *