Maastojuoksuvaellukselle

Maastojuoksuvaellus

Tuntuuko joskus siltä, että kengänpohjien kuluttaminen maantiellä alkaa kyllästyttää? Jo muutama lenkki viikossa maastossa virkistää ja on erinomaista vaihtelua sen sijaan, että keskittyisit vain kilometrien keräämiseen maantiellä.

Maastojuoksuharrastus on mahdollista jalostaa jopa useita päiviä kestäväksi maastojuoksuvaellukseksi esimerkiksi Ruotsin Lapissa.

Hienoa juoksualustaa ja maisemaa löytyy esimerkiksi Kebnekaisen ympäristöstä. Voit tehdä muutaman päivän kestävän kierroksen ja palata samaan lähtöpaikkaan tai juosta esimerkiksi Nikkaluoktasta Abiskoon Kungsledeniä seuraten. Matkaa tälle juoksuvaellukselle tulee 105 kilometriä ja sen voi helposti juosta 5-7 päivässä.

Varustus reissuun

Juoksuvaellukselle tarvitset hyvät juoksukengät (nastakengät toimivat erinomaisesti) ja juoksuun soveltuvan repun. Energiaa tarvitsee varata vain kullekin juoksupätkälle tarvittavan määrän ja juomaveden saat raikkaista vuoripuroista. Reppuun tulisi mahtua kevyt makuupussi tai reissulakana, reissupyyhe, sukkia, alusvaattteita ja vedenkestävä juoksuasu (sää voi vaihdella vuorilla).

Nyt varmaan ihmettelet, miten näin köykäisillä varusteilla voi juosta jopa viikon ajan tunturissa. Tämän mahdollistaa luonnonpuistoissa kuvankauniilla paikoilla sijaitsevat ´stugat´, joista voit varata ja maksaa yöpaikan joko etukäteen netissä (www.svenskaturistforeningen.se) tai vasta paikanpäälle saavuttuasi. Maksaminen vuorilla onnistuu vain käteisellä (Ruotsin kruunuilla), koska netti- tai puhelinyhteyksiä ei kyseisissä paikoissa ole. Muistathan siis ottaa netistä varatessasi varauskuitin mukaan.

stuga

Majoitukseen sisältyvät patja, peitto ja tyyny (kevyt reissulakana toimii siis hyvin), keittomahdollisuus, ja joissakin majoissa on jopa sauna! Ruuhka-aikoina voit joutua nukkumaan patjalla lattialla, mutta ainakin sinulla on katto pään päällä.

Majojen yhteydessä on putiikki, josta voit ostaa ruokaa ja tarvikkeita, esimerkiksi laastaria, pesuaineita jne. Stugavahdit ovat erittäin ystävällisiä ja auttavat sinua tarvittaessa.

Vaellusmahdollisuuksia kesällä ja talvella

Stugat ovat avoinna kesäaikana kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin ja hiihtovaellusta suunnitteleville talviaikana helmikuun puolivälistä aina toukokuun alkuun saakka.

Lähtöpaikalle Nikkaluoktaan pääsee junalla tai lentäen ensiksi Kiirunaan, ja loppumatka taittuu linja-autolla körötellen. Määränpäästäsi Abiskosta pääset takaisin Kiirunaan junalla tai linja-autolla.

Jos vielä tunnet epävarmuutta lähteä juoksuvaellukselle yksin, voit osallistua elokuussa järjestettävään Fjällraven Classic -tapahtumaan, jossa pari tuhatta juoksijaa ja vaeltajaa taittaa matkaa omaa vauhtiansa. Nopeimmat juoksijat hurjastelivat tänä vuonna 105 kilometrin matkan alle 13 tunnissa kun taas osa halusi nauttia upeista vuoristomaisemista ja mukavasta matkaseurasta kokonaisen viikon ajan.

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan mukavia juoksupolkuja löytyy varmasti omilta kotinurkiltasikin.

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 20.08.2013

Jutun kuva: täältä

 

Maija Oravamäki

Maija Oravamäki

Kirjoittaja on liikuntalahjakkuus, joka on on voittanut useita Suomen mestaruuksia useammassa eri lajissa. Maija harjoittelee monipuolisesti ja kiertää kisoja ja tapahtumia nykyään enemmänkin liikunnan tuoman nautinnon kuin tiettyjen tavoitteiden vuoksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *