Kokeile mielikuvaharjoittelua!

Psyykkiset tekijät ovat tärkeässä roolissa, kun halutaan olla terävimmillään harjoituksessa tai kilpailussa ja saada se paras mahdollinen suoritus aikaan. Huippu-urheilijoille henkinen valmistautuminen ja mielikuvaharjoittelu on yleensä rutiininomainen juttu, mutta myös muut kuin huippu-urheilijat hyötyvät mielikuvaharjoittelusta.
Vaikka uuden ennätyksen tekeminen tai jokin tietty urheilusuoritus ei olisikaan tavoitteena, voi mielikuvaharjoittelua käyttää myös muulla tavoin – esimerkiksi stressinhallinta- tai rentoutumiskeinona. Mielikuvaharjoittelua voikin hyvin soveltaa urheilusuoritusten lisäksi esimerkiksi jännittäviin esiintymistilanteisiin tai muihin arkielämän haasteisiin.
–
Ensi kerralla, kun sinulla on edessäsi urheilusuoritus tai jännittävä tapahtuma, kokeile toimia tämän mielikuvaharjoitusmallin mukaisesti:
1. Rentouta itsesi noin viiden minuutin ajan, jotta kaikki ulkopuoliset ja mielen sisäiset häiriötekijät poistuvat ja keskittyminen tuleviin mielikuviin paranee.
2. Eläydy aikaisempaan parhaaseen, tulevaa kilpailua tai harjoitusta vastaavaan suoritukseen tai kuviteltuun ihannesuoritukseen.
3. Kun suoritukseen liittyvä tunnetila on voimakkaimmillaan, ankkuroi se syvään sisähengitykseen, avainsanan toistamiseen mielessä, visuaaliseen kuvaan tms.
4. Nauti hyvästä suorituksesta ja anna mielen ja kehon palautua ja rentoutua hetken aikaa.
5. Siirry mielikuvissasi tulevaan harjoitus- tai kilpailutapahtumaan.
–
–
6. Toteuta valmistautuminen käymällä läpi juuri sinulle keskeiset valmistautumisrituaalit.
7. Ennen suoritusta palauta itsellesi aikaisemmin läpikäymäsi onnistuneen suorituksen tunnetila ankkuria hyväksikäyttämällä (sisäänhengitys tms.).
8. Näe itsesi tekemässä hyvää suoritusta. Kuule äänet ympäriltäsi ja tunne kehon tuntemukset. Nauti hyvästä suorituksesta.
9. Anna elimistön ja mielen palautua tarvittavan ajan (2-10 min).
10. Palauta mielesi arkitajuntaan laskemalla luvut viidestä yhteen.
Sopiva ajankohta tälle harjoitukselle voi olla tapahtumaa edeltävä ilta, tapahtumapäivän aamu tai 1-5 tuntia ennen tapahtumaa. Kokeilemalla jokainen löytää itselleen parhaan hetken ja tavan toteuttaa mielikuvaharjoitus.
—
Mielikuvaharjoitusmalli, lähde: Mero, A., Nummela, A., Keskinen, K. & Häkkinen, K. (2004) Urheiluvalmennus. Vk-kustannus Oy.
Päivitetty viimeksi 01.10.2014