Millainen treenaaja olet?

Tunnistatko SINÄ itsesi näiden treenaajatyyppien joukosta?

1) ”Kaikki mulle heti ja nyt” -treenaaja

”Nyt iski motivaatio, inspiraatio ja treenikärpänen purasi ja vaikka mitä! Haluan kuntoon heti, teen ihan mitä vain ja treenaan vaikka kuinka paljon, että tuloksia näkyy! Oon valmis olemaan vaikka syömättä, että paino putoaisi ja treenaan monesti päivässä kunhan treeni on kovaa ja rankkaa ja tuloksia tulee heti!”

Virhe: Liian paljon liian nopeasti. Ylikunto iskee, paikat hajoaa, liian vähän energiaa todennäköisesti kulutukseen nähden ja siten se kehittyminenkin hidastuu nopeasti tai jopa stoppaa.

Tee ennemmin näin: Aloita rauhassa, kiinnostavilla lajeilla ja pidä huoli, että syöt ja lepäät myös. Mielenkiinto voi lopahtaa yhtä nopeaa kun alkoi, jos ensimmäisellä viikolla rikot jonkun paikan tai nälissäsi ahmit keksipaketin…

2) ”Kyllä mä osaan jo, oon oppinut kaiken” -treenaaja

”Mä teen treenin just näin, koska oon tehny näin ennenkin. Ja kun kerta kehittynyt oon jonku verran joskus, niin kait tämä oikein on, en tarvitse neuvoja tai apuja. Sitä paitsi luen paljon pakkotoistoa ja siellä sanotaan että pitää ottaa rypsiöljyhörppyjä, että saa tarpeeksi energiaa kun ei jaksa syödä oikeaa ruokaa, joten mäkin teen niin.”

Virhe: Luullaan, että osataan kaikki. Kehittyä voi melkein aina paremminkin ja suurin osa meistä tekee asiat huonommin kuin mitä voisi tehdä. Ainakin kun jonnekin salille kurkkaa, niin tekniikoita on monenlaisia, mutta toimivia ei juurikaan. Ja porukka näyttää samalta vuosi toisensa jälkeen.

Tee ennemmin näin: Opettele kyseenalaistamaan myös omaa tekemistäsi ja pyydä vinkkejä osaavilta liikunta-alan ihmisiltä. Vaikka suurin osa tekisi asiat jotain tiettyä metodia noudattaen, niin ei se tarkoita että sinun pitäisi tehdä samalla lailla. Mistä edes tiedät että se on paras konsti?

3) Himoliikkuja jatkuvalla nälällä -treenaaja

”Mä käyn 4 kertaa viikossa jumpalla, kuljen pyörällä kaikki matkat ja teen iltaisin vatsoja kotona. Ai niin, ja sitten salitreeni tulee ainakin pari kertaa viikkoon ja yks lenkki ainakin. Syön kylläkin vain silloin tällöin, mielestäni paljon (eikö koko rahkapurkin syöminen kerralla ole paljon?) ja ainakin sen 3 kertaa päivässä. Paljon kasviksia syön kyllä ja lisäravinteitakin välillä.”

Virhe: Liian vähän ruokaa suhteessa treenimäärään. Terveellinen ja riittävä ruokamäärä ovat eri asioita. Suuri kulutus ja ruokailussa varominen viittaa kovasti siihen, että painoa vain halutaan pudottaa. Tai ainakin pelätään lihomista, vaikka ruokaa tulisi vähän ja liikuntaa paljon.

Tee ennemmin näin: Tarkastele omaa syömistäsi objektiivisesti ja pidä ruokapäiväkirjaa viikon ajan. Kroppasi todennäköisesti säästelee energiaa, jos on vuosia harrastanut samaa eikä toimi täydellä potentiaalilla. Ruokaa enemmän tai treeniä vähemmän, mieluummin molempia, sitten aineenvaihduntaa kierroksille ja vasta myöhemmin uusi yritys, jos oikeasti haluaa painoa alas. Jos taas haluaa kehittyä ja saada lihasta, niin sitten vain rohkeasti lisäämään kaloreita vaikka viikko kerrallaan.

4) ”Ei jaksa nyt, huomenna sitten” -treenaaja

”Kyllä mä tykkään liikkua ja haluaisin kehittyä, mutta kun tänään on pakkasta niin paljon ettei huvita lähteä ulos. Ja salille on pitkä matka. Eikä hauskoja jumppiakaan oikein mene moneen päivään, joten jos käyn viikonloppuna jossain pumpissa sitten. Treenaan kyllä paljon, mutta en silti saa tuloksia, mikähän tässä on?”

Virhe: Liioitellaan omat treenimäärät ja ihmetellään kuin mitään ei tapahdu. 2-3 kertaa viikossa jotain liikuntaa, josta yksi vielä yleensä todella matalatehoinen, yksi perusjumppa ja yksi kevyt salitreeni avotakan kanssa (jos jaksaa) -> tulokset ei nouse ja kehityksestä saa vain haaveilla.

Tee ennemmin näin: Sinne treenille pitää oikeasti lähteä ja tarpeeksi usein, jos haluaa tuloksia. Jos ei oikeasti edes kiinnosta, niin mieti miksi harrastat jotain lajia, josta et pidä?

5) ”Kun koko viikon aherran, niin viikonloppuna…” -treenaaja

”Viikolla teen tosi paljon kaikkea treeniä, urheilen kovasti ja syön tarkasti. Mutta perjantaina pitää ostaa pizza, lauantaina ryypätään molemmin käsin ja syödään roskaruokaa etkoilla. Sunnuntaina maataan krapulassa ja tilataan noutoruokaa, illalla vielä ehkä ravintolaan, jos kunto antaa periksi. Ja vaikken tänä viikonloppuna juokaan niin mulla on mässypäivä nyt ja huomenna – koska on viikonloppu. Ja ehkä jopa ylihuomenna jos näitä eväitä jää sinne asti.”

Virhe: Viikonlopun överit lähestulkoon tuhoaa koko viikon aherruksen, sillä 7 päivästä 2-3 menee hukkaan kokonaan ja usein maanantainakin vielä treenit on heikolla hapella ja joskus jopa tiistaina tuntuu vähän nihkeältä treenin aloitus. Vuodessa treenaat siis puoli vuotta ja käytät toisen puoli vuotta treenitulosten tuhoamiseen.

Tee ennemmin näin: Mieti prioriteettejäsi. Ehdottomuus on harvoin se paras ratkaisu, mutta hyvää draivia ei kannata katkaista joka viikko samalla kaavalla.

6) Samassa junnataan aina vain -treenaaja

”Teen samoilla painoilla, samoja liikkeitä ja mun tekniikkakin on tarkistettu. Käyn kerran viikossa yhden lenkin, aina samalla sykkeellä ja saman reitin. Ei tää nyt oikein tunnu miltään, haluaisin kehittyä, mutta kun ei mitään tapahdu vaikka liikun monta tuntia kuitenkin viikossa, niin vähän motivaatio loppuu kyllä.”

Virhe: Tavoitteellisuus puuttuu.

Tee ennemmin näin: Tavoitteellisuutta siihen treeniin! Sarjapainot ylös, lenkkiin vaihtelua ja joku uusi liikuntamuoto kenties, jos vanhat maistuu puulta. Liikunnasta tulee kuitenkin nauttia, ja jokaisen on hyvä löytää se oma laji. Toki terveysvaikutukset kannattaa muistaa vaikkei mikään liikunta kiinnostaisi.

Tunnistitko itsesi näiden treenaajatyyppien joukosta? =)

Päivitetty viimeksi 5.8.2015

Sanna Ketonen

Sanna Ketonen

Kirjoittaja on lääkäri sekä Body Fitnessin tulokkaiden Suomen Mestari 2012 ja yleisen sarjan SM 5. 2013 -163cm -sarjassa.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *