Mistä helpotusta suonenvetoihin?

Suonenvedolla tarkoitetaan jossakin lihaksessa tai lihasryhmässä esiintyvää lihaskramppia. Yleensä suonenvetoja ilmenee jaloissa, mutta niitä voi tulla myös muualle kehoon. Tavallisesti suonenvedot vaivaavat öisin tai raskaan liikuntasuorituksen jälkeen, ja ne ovat yleisempiä ikääntyneillä. Joillakin ihmisillä kesä ja helteet lisäävät suonenvetojen määrää.

Rankka liikunta voi edesauttaa suonenvetojen ilmaantumista, mutta ilman edeltävää liikuntaa syntyviin suonenvetoihin ei välttämättä löydy mitään syytä. Jotkin sairaudet, kuten munuaisen vajaatoiminta, edesauttavat lihaskramppien syntyä. Tavallisimmin lihaskramppien taustalla ovat kuitenkin nestetasapainon häiriöt: runsas hikoilu ja liian vähäinen juominen. Myös jotkut nestetasapainoon vaikuttavat lääkkeet voivat lisätä suonenvetoalttiutta.

Ensiapu ja kramppien ehkäisy

Ensiapuna lihaskramppiin kannattaa kokeilla kramppaavan lihaksen varovaista venytystä, joka yleensä laukaisee suonenvedon. Krampin jälkeen lihas voi olla arka jopa tunteja, mutta kipu kyllä lakkaa viimeistään parissa päivässä.

Suonenvetojen ehkäisyyn ei ole oikein löydetty hyviä lääkkeitä. Vanha malarialääke kiniini on tuonut joillekin helpotusta suonenvetoihin, mutta haittavaikutusten vuoksi se on vedetty pois markkinoilta.

Nestetasapainosta huolehtiminen erityisesti kuumalla säällä ja runsaan liikunnan yhteydessä saattaa vähentää lihaskramppeja. Myös venyttelystä voi olla hyötyä: erään tutkimuksen mukaan niin pohkeiden kuin takareisien venyttely ennen nukkumaanmenoa vähensi huomattavasti yli 55-vuotiaiden öisiä suonenvetoja. Monet käyttävät magnesiumvalmisteita suonenvetojen estämiseen erityisesti urheilusuoritusten yhteydessä, mutta niiden tehoa ei ole osoitettu tutkimuksin. Itse olen kokenut saaneeni apua magnesium-lisästä kramppien ehkäisyyn, mutta jokaisen tulisi kokeilla omakohtaisesti lisien toimivuus ja luottaa omiin tuntemuksiin. Yliannostusta kannattaa kuitenkin ehdottomasti välttää!

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 18.06.2013

 

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *