Mitä CrossFit-salilla tapahtuu?

CrossFit on kasvattanut suosiotaan hurjasti Suomessa ja maailmalla kuluneen vuoden aikana. CrossFit on on alunperin lähtöisin Yhdysvalloista, jossa se on ollut alunperin erityisesti ammattisotilaiden, palomiesten ja poliisien harjoittama laji. CrossFitin harjoitukset ovat monipuolisia ja lyhyesti ilmaistuna harjoittelun tavoitteena on parantaa ihmisen suorituskykyä kymmenen fyysisen ominaisuuden (voima, kestävyys, liikkuvuus, jne) osalta.

Lähes kaikista Suomen suurimmista kaupungeista löytyy CrossFit-sali ja isoimmista kaupungeista jopa useampia. Jokaisen CrossFit-salin taustalla on sama CrossFitin ideologia, mutta silti jokainen sali on omanlaisensa ja toteuttaa käytännössä tuota ideologiaa omalla tavallaan.

Fitlandian toimitus kävi tutustumassa CrossFit Ouluun salin toisen perustajan, kahden edellisen vuoden CrossFitin Suomen mestarin, Essi Koskisen opastamana.

Tässä tiivistettynä havaintomme siitä, mitä CrossFit-salilla tapahtuu:

1. Päivän treeni, Workout Of the Day (WOD)

CrossFit salille tullaan tietysti treenaamaan. Treenitunnit alkavat salin aikataulun mukaisesti tiettyinä tasatunteina ja treeni kestää tunnin. Treenit tehdään porukassa ja jokaisessa näistä treeneissä on valmentaja mukana ohjaamassa.

Treeni koostuu yleensä kolmesta eri osiosta: lämmittelystä, voima/taitoharjoitteluosiosta sekä metcon-harjoituksesta. Päivän treenit ovat aina osa etukäteen suunniteltua ohjelmaa ja näin ollen treenipäivien sisällöt vaihtelevat paljon. Alkulämmittely suunnitellaan aina tukemaan päivän muuta ohjelmaa, eli voimatreeniä, taitotreeniä ja metconia. CrossFit Oululla lämmittelyssä tehdään usein alkuun ns. yleislämpö ja sen jälkeen vielä spesifinen lämmittely päivän treeniä ajatellen.

Yleisesti ottaen ajatuksena harjoittelun ohjelmoinnissa on se, että jokainen treenaaja kehittyy lähtötasosta riippumatta kaikilla fyysisen suorituskyvyn osa-alueilla.

SONY DSC

2. Omatoimista harjoittelua

Päivän treenin lisäksi salilla tapahtuu paljon omatoimista venyttelyä, verryttelyä ja treenailua. Salilla vierailumme aikana yksi soutaa soutulaitteessa, toinen harjoittelee kippileukoja ja pieni porukka venyttelee jutustelun lomassa. Kaikilla on selkeä ajatus tekemisessä, mutta sitä ajatusta toteutetaan selvästi eri intensiteetillä kuin WOD:ssa, päivän harjoituksessa.

CrossFit_Oulu_Fitlandia

3. Rentoa hengailua

CrossFit Oulussa kahvitellaan, jutellaan sohvalla treeneistä ja treenien ulkopuolisista asioista tai leikitetään salin omaa koiraa, Hemmoa. Intensiivisten yhteistreenien ja omatoimisen harjoittelun lisäksi CrossFit-sali toimii siis kuin toisena olohuoneena.

Hemmo

 

Oletko sinä tutustunut CrossFittiin?

 

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

 

 

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *