Miten syödä ennen treenejä?

Minulta usein kysytään vinkkejä siihen, mitä syödä ennen treenejä. Ruoka- ja syömisasiat ovat niin yksilöllisiä, että niihin ei voi antaa mitään yhtä oikeaa kaavaa ja suorien ohjeiden sijaan kerronkin tässä artikkelissa, miten itse syön ennen treenejä.

Artikkelissa on koottuna suosikkiruokani ja -välipalani jaoteltuna sen mukaan, mihin aikaan päivästä ollaan urheilemaan lähdössä. Toivottavasti näistä esimerkeistä on apua, kun mietitte omaa syömistänne ennen treenejä. Painotan kuitenkin sitä, että jokainen on yksilö ja siksi mitään ruoka”ohjelmaa” ei kannata lähteä suoraan toistamaan, vaan kannattaa rauhassa kokeilla mikä itselle toimii parhaiten! Varsinkin kilpailuihin osallistuessa kannattaa ruokien suhteen ”testailu” tehdä jo viikkoja aikaisemmin, ettei tule yllättäviä ongelmia.

Treeni tai kilpailu aamulla (klo 7-11):

Henkilökohtaisesti tykkään kaikista eniten aamu(päivä)treeneistä: päivän saa ihanasti käyntiin, kun käy ennen päivän puhteita urheilemassa! Harmillisesti töissä ja/tai koulussa käyminen ei kovin usein mahdollista aamutreenailua arkena. Ennen aamuharjoitusta on tärkeää syödä hyvä aamupala, jonka olisi hyvä olla suhteellisen hiilihydraattipitoinen, maksan glykogeenivarastot kun ovat aamulla tyhjillään ja verensokeri matalalla.

Oma lempiaamupalani ennen treenailua onkin puuro, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja sulaa suhteellisen nopeasti – täydellinen treeniaamupala siis! Puuroa keitän aika ison annoksen, ja täyttävämmäksi sen saa lorauttamalla sekaan maitoa ja pilkkomalla sekaan hedelmiä. Joskus harvoin teen lyhyen aamulenkin suoraan herättyäni, ja tuolloin syön korkeintaan banaanin – yleensä en mitään.

Jos kaipaat aamulla jotain vähän tuhdimpaa ja täyttävämpää, suosittelen kokeilemaan maitorahkalla höystettyä puuroa! Se pitää näläntunteen pitkään loitolla maitoproteiinin ansiosta. Ehkäpä ennen salitreeniä tällainen puuroateria olisi paikallaan?

Puuron rinnalle teen pari voileipää, jos edessäni on todella pitkäkestoinen kestävyyssuoritus tai juoksukilpailu aamupäivällä. Välttelen maitotuotteita ja liian proteiinipitoisia ruokia ennen kisaa, ne vaan eivät sovi vatsalleni eivätkä anna samalla tavalla buustia kisaan kuin hiilarit! Aamupalan nautin viimeistään 3 tuntia ennen starttia.

 

 

Puuro

 

Treeni tai kilpailu iltapäivällä (klo 14-17):

Jos en pääse heti aamusta liikkumaan, urheileminen heti töiden jälkeen myöhään iltapäivällä on hyvä vaihtoehto. Iltapäivätreenin kannalta on tärkeää syödä hyvä ja monipuolinen lounas, jottei nälkä pääse liian kovaksi. Jos lounaan syömisestä on aikaa 3-4 tuntia, pieni välipala ennen treeniä on paikallaan. Jos lähden matkaan ihan samoin tein, nappaan suuhuni yleensä jonkin hedelmän (omena, banaani, päärynä) ja hieman jugurttia tai raejuustoa.

Jos nälkä on suurempi (tai edessä oleva harjoitus intensiivisempi), syön yleensä pari voileipää leikkeleellä ja ehkäpä vielä jonkun hedelmän. Noilla eväillä jaksaa jo vähän pidempään ja matkaan pystyy lähtemään lähestulkoon heti!

Kilpailusuoritus iltapäivällä on minun ruokarytmeilleni haaste: tavanomainen lounas on yleensä liian tuhti, jos juosta pitää kovaa tai pitkään. Yleensä pyrinkin syömään runsaan aamupalan kahdeksan aikaan, ja viimeistään 4 tuntia ennen starttia syön pastaa pesto- tai tomaattikastikkeella. Tämän jälkeen pidän verensokerin yllä litkimällä sokeripitoisia mehuja.

Omena_raejuusto

Treeni tai kilpailu illalla (klo 19-21):

Toisinaan olen niin väsynyt töiden jälkeen, että urheilemaan huvittaa lähteä vasta illalla. Silloin syön normaalin päivällisen, jonka sisältö hieman riippuu edessä olevasta harjoituksesta. Ennen pitkää ja hidasta lenkkiä vedän suosiolla kasan pastaa proteiininlähteen kera, mutta jos juoksen kovempaa tai edessäni on kilpailu, syön vähän maltillisemmin välttäen liiallista proteiinin saamista, jotta mahassa ei hölsky.

Päivälliseni ennen harjoitusta sisältää hiilihydraattien lisäksi tosiaan myös proteiinia (yleensä kanaa, tofua tai kalaa) ja runsaasti kasviksia: wokit, nopeat pastat ja sandwichit ovat suosikkejani. Nopea ja monipuolinen päivällinen on myös munakas, joka pitää nälän loitolla pitkään! Munakkaan sisältöä voi varioida sen mukaan, millainen harjoitus on edessä.

Munakas

Miten sinulla on tapana syödä ennen harjoittelua tai kilpailuita?

 

Viimeksi muokattu 1.5.2013

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (2)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *