Muistilista liikkumisessa kehittymiseen

Oli kyseessä mikä liikuntamuoto tahansa kehityksen aikaansaaminen edellyttää kehon tasapainotilan ”järkyttämistä”. Kun elimistöä kuormitetaan riittävästi harjoituksella, sen tasapainotila järkkyy ja valmiustila alenee lähtötasolta. Jos palautumisaikaa on riittävästi, elimistö palautuu yli edeltävän tasapainotilan ja niin sanotun ”superkompensaation” seurauksena elimistön suorituskyky on seuraavaan harjoitukseen lähdettäessä lähtötilannetta korkeammalla tasolla.

Superkompensaatio_Fitlandia

Jotta suorituskyky säilyisi korkeammalla tasolla, täytyy harjoittelun olla säännöllistä, sillä jos uutta harjoitusärsykettä ei tule niin elimistö palautuu vähitellen harjoitusta edeltävälle tasolleen eikä pidempiaikaista kehitystä tapahdu. Jotta harjoittelemisella saataisiin kehitystä myös pitkällä tähtäimellä, on hyvä pitää mielessä nämä kehon kuormittamisen ”lainalaisuudet”:

1. Harjoittelun tulee olla toistuvaa ja jatkuvaa. Kuntoa ei siis voi ”säilöä”. On sanottu, että puolen vuoden harjoittelun vaikutus voidaan menettää kokonaan kuukauden liikkumisten täydellisellä laiminlyönnillä. Talven aikana tehdyn kovan treenin vaikutukset voidaan menettää siis lähes kokonaan, jos kesä lyödään niin sanotusti läskiksi!

Lisäksi menetetyn kuntotason saavuttamiseen voi mennä pidemmän aikaa kuin harjoitustauko on kestänyt! Täytyy kuitenkin muistaa, että lepopäiviä ja -viikkoja tarvitaan, jotta harjoittelussa voi kehittyä. Myöskään sairaana ei saa liikkua sen pelossa, että menettää kuntonsa, koska sillä voi olla vakavia terveydellisiä seurauksia.

2. Harjoittelussa voidaan joko lisätä tehoa ja vähentää määrää tai toisinpäin ja molemmissa tapauksissa muutoksen täytyy olla lievä ja asteittainen. Jos liian nopealla tahdilla lisää sekä määrää (esimerkiksi juoksulenkkien tai jumpassa käymisten kertoja) että tehoa (kovempia lenkkejä ja jumppia, spinningiä tms.) elimistö ei palaudu ja vaarana on ylikunto tai joku ikävä urheiluvamma! Harjoittelun rytmittämisellä voidaan hyvin hallita määrän ja tehon lisäyksiä.

Vaihtelua_voimatreeniin_fitlandia

3. Harjoittelun tulisi olla monipuolista. Mitä monipuolisempaa harjoittelu on sitä parempi. Eri liikuntamuodoissa keho saa erilaisia ärsykkeitä ja siten tasapainotilaa järkytetään kuin itsestään ja kehitystä tapahtuu. Monipuolisuus takaa myös sen, että liikkumisen mielenkiinto säilyy, kun vuodesta toiseen ei junnata saman lajin ja samanlaisten harjoitusten parissa. Monipuoliseen voimaharjoitteluun saat vinkkejä tästä artikkelista ja piristystä juoksulenkkeihin täältä.

4. Harjoittelulla tulisi olla päämäärä ja tavoitteet. Oli sitten kyse luomu-, terveys– tai kuntoliikkumisesta niin liikkumisella olisi hyvä olla päämäärä ja tavoitteet. Tavoitteen ei aina tarvitse olla kilpailu tai jokin tietty rajapyykki, vaan tavoite voi olla melkeinpä ihan mikä tahansa.

Liikkumisesta tulee onnistumisen kokemuksia, kun pääsee asettamaansa tavoitteeseen ja tämä puolestaan motivoi keksimään uuden tavoitteen ja kehittymään omassa liikuntalajissa. Vaara liikuntamotivaation hiipumisesta on huomattavasti pienempi, kun itselleen on asettanut jonkin tavoitteen. Jos liikuntatavoitteiden keksiminen tuntuu vaikealta, lue tämä Riinan artikkeli tavoitteisiin liittyen.

Kehittymiseen ja kuormitukseen liittyy luonnollisesti paljon muitakin asioita kuin tässä mainitut, mutta pelkästään pitämällä nämä asiat mielessä ympäri vuoden kehittyy takuulla eteenpäin!

Tsemppiä treeneihin!

FITLANDIA.fi – treenaus, ravinto & terveys

Päivitetty viimeksi 19.09.2015

 

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *