Näin aloitat uinnin aikuisiällä

Ihminen on maaeläin, jolle vesi on vieras elementti. On siis täysin normaalia, että veteen meno aiheuttaa jännitystä. Itseasiassa, aina veteen joutuessamme sykkeemme kohoaa, hengitys muuttuu pinnallisemmaksi ja kroppamme jäykistyy. Aivomme kertovat, että vesi ei ole meille luonnollinen paikka. Reaktio on primitiivinen, mutta onneksi sen voimakkuutta voi oppia säätämään.

Aikuiset aloittelijat

Satsaa aluksi tekniikkaharjoitteluun. Oikea tekniikka ehkäisee rasitusvammoja ja helpottaa vedessä liikkumista. Mökkiuinti pää pystyssä on ehkä mukavaa, mutta oletko miettinyt, millaisessa asennossa silloin olet? Ihan kuin kävellessäkin pitäisit päätä koko ajan takakenossa ja katsetta ylöspäin.

Yksityisopetus, uimakoulun tai jonkinlaisen kurssin käyminen ovat erinomaisia tapoja aloittaa uintiharrastus. Aikuisten uimakouluissa ja -kursseilla totutellaan vedessä liikkumiseen ja harjoitellaan perustaitoja. Ulkopuolinen, uimaopettajan tai valmentajan antama palaute on usein hyödyllistä. Esimerkiksi paikallisen uimaseuran järjestämä tekniikkakurssi on hyvä vaihtoehto. Tekniikkakursseilla käydään useimmiten läpi vapaa-, rinta- ja selkäuinnin perusteet. Muista seurata myös itse tekniikkasi kehittymistä.

Muista aloittaa maltillisesti

Etenkin, jos et ole harrastanut uintia tai muuta liikuntaa aktiivisesti vähään aikaan, riittää, että uit alkuun säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa rauhallisesti noin 20–30 minuuttia kerrallaan. Kuntosi kehittyy kyllä. Varaudu kuitenkin siihen, että kaikkina päivinä uinti ei kulje. Silloin muutama päivä pois altaasta saattaa tehdä ihmeitä. Uuden asian oppiminen ottaa aina oman aikansa.

Uinnin aloittaminen tuntuu kropassa väistämättä. On normaalia väsyä ja lihakset saattavat kipuilla. Kehostasi voi myös paljastua jokin rakenteellinen ongelma, josta et aikaisemmin tiennyt. Jos jokin uintiliike aiheuttaa kipua, selvitä heti, mistä on kyse.

Eikö aika tunnu riittävän?

Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle aidosti tärkeitä. Hyvinvointi vai sosiaalisessa mediassa roikkuminen? Nouse vaikka aamulla aikaisemmin ja pulahda altaaseen ennen töihin lähtöä. Entä jos pistäisit lapsesi uimakouluun ja uisit itse samaan aikaan? Voit myös sopia uintitreffit ystäväsi kanssa tai liitty kuntouintiryhmään. Muiden tuki auttaa myös motivaation ylläpitämisessä.

Uinnin voi hyvin yhdistää kuntosalilla käyntiin, lenkkeilyyn, vesijuoksuun tai muuhun liikuntamuotoon. Vedessä on erinomaista palautella voimaharjoittelussa tai juoksulenkillä kuormittuneita lihaksia.

Kun olet päässyt uinnista jyvälle ja tottunut veteen, aseta itsellesi joku uintiin liittyvä tavoite. Se voi olla esimerkiksi yhden kilometrin yhtämittainen uinti tai se, että käyt uimassa kolme kertaa viikossa. Tavoite tuo tekemiseen ryhtiä ja tarkoituksen. Edistyt jokaisen uintikerran ja jokaisen toiston jälkeen. Huomaat sen pian itsekin.

Aloittelijan kevyt, tekniikkapainotteinen ohjelma voi näyttää esimerkiksi tältä:

200 m alkuverryttelyä
2 x 100 m (25 m vapaauintia ja 25 m rintauintia)
2 x 50 m potkuja laudalla
4 x 25 m omavalintainen tekniikkaharjoite (esim. kylkipotkuja, uintia kädet nyrkissä tms.)
4 x 25 m rintauinnin tekniikkaa (esim. kaksi potkua ja yksi käsiveto, käsivetoja ilman potkua tms.)
100 m loppuverryttely
Yhteensä 800 m

Kun peruskuntosi kohoaa, älä tyydy uimaan kuukaudesta toiseen samaa ohjelmaa. Rutiinit ovat hyvästä, mutta kehosi tottuu melko pian saamaansa ärsykkeeseen. Jotta lihaksistoa ja kuntoa voi kehittää, ohjelmaa on syytä muuttaa tasaisin väliajoin.

Jos käyt uimassa esimerkiksi kolme kertaa viikossa, yksi harjoitus voi olla tekniikkapainotteinen. Toinen voi olla pidempi matkauinti ja kolmas kova intervalliharjoitus. On äärimmäisen tärkeää, että vähintään yksi viikottaisista harjoituksista saa sykkeesi nousemaan. Voit ajoittaa kovan harjoituksen vaikka viikon viimeiseksi rutistukseksi ennen vapaapäivää.

Eri vauhdeilla harjoittelu edistää myös teknisiä taitoja. Kaiken kaikkiaan monipuolisuus – on kyseessä sitten vauhti, matka tai tehokkuus – on erittäin tärkeää, jos haluat kehittyä.

Tutustu myös Uimarin treenikirjaan!

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *