Näin ennustat kädestä terveydentilan

Kädestä voi toden totta ennustaa – nimittäin käden puristusvoiman vahvuus kertoo tutkitusti muun muassa lihaskunnon tasosta, toimintakyvystä arjessa ja jopa kuolemanriskistä. Tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, joka käsitti lähes 140 000 ihmistä, kävi ilmi, että käden puristusvoima oli lähes yhtä luotettava mittari sydänperäisille kuolemille kuin verenpaine. Kädestä voi tutkitusti ennustaa osaltaan myös sen, miten todennäköisesti tulee elämään 100-vuotiaaksi.

Miksi puristusvoima kertoo niin paljon terveydestämme?

Kaikkia puristusvoimaa ja terveyttä yhdistäviä tekijöitä ei tarkasti tiedetä, mutta tutkijat ovat spekuloineet muun muassa sitä, että puristusvoima heijastelisi hermoston kyvykkyyttä ylläpitää elimistön tasapainoa ja verisuonten terveyttä.

Puristusvoiman voidaan ajatella myös kuvastavan elämän aikana tehtyjen hyvien ja huonojen terveysvalintojen summaa. Toisin sanoen, jos olet elänyt aktiivista elämää ja vahvistanut tähän astisen elämäsi aikana kehoasi monipuolisesti niin todennäköisesti se näkyy myös puristusvoimassasi.

Hyvä lihaskunto, jonka tason puristusvoima siis luotettavasti kertoo, on monestakin eri syystä terveyden ydin, kuten tästä lihastohtorin mainiosta artikkelista käy ilmi.

Puristusvoima_fitlandia_paino

Miten kehität puristusvoimaasi?

Puristusvoima kehittyy parhaiten monipuolisen ja tehokkaan voimaharjoittelun kautta. Hyviä puristusvoimaa lisääviä harjoitteita ovat esimerkiksi:

Roikkuminen tangosta, tankotanssi

Painot kädessä kävely – ota esimerkiksi raskaat kahvakuulat molempiin käsiin ja kävele niiden kanssa 3-4 kertaa 20-30m matka.

Maastaveto

Kahvakuulaharjoittelu

Kiipeily

On hyvä muistaa, että pelkkä puristusvoiman kehittäminen ei saa sinua todennäköisesti elämään 100-vuotiaaksi. Sen sijaan yhdistämällä monipuolisen voimaharjoittelun aktiiviseen arkeen ja terveellisiin elämäntapoihin pystyt vaikuttamaan suuresti paitsi elämäsi pituuteen niin erityisesti sen laatuun!

Pysy ajan tasalla terveyteen ja treenaamiseen liittyvistä asioista tykkäämällä Fitlandiasta facebookissa.

Lähteet:

http://www.abc.net.au/radionational/programs/healthreport/grip-strength-predicts-death-better-than-blood-pressure/6708018

http://www.thl.fi/toimia/tietokanta/mittariversio/141/

Artikkeli päivitetty viimeksi 16.12.2015

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *