Nautitaan auringosta – turvallisesti!

Jes! Pilvet näyttävät hälvenevän ja auringonsäteet tavoittelevat houkuttelevasti maata. Äkkiä lenkkikengät jalkaan ja kuntoilemaan! Mikä jäi? Aurinkovoide kenties?

Usein unohdamme aurinkovoiteen käytön arjessa tai koemme, että sen sively kuuluu vain rannoille tai etelänmatkalle. Aurinkosuojan käyttö kuitenkin ensisijaisesti ehkäisee UVA- ja UVB-säteiden pääsyn syvempiin ihokerroksiin – säteiden, jotka altistavat ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle sekä pigmenttimuutoksille ja lisäävät merkittävästi ihosyövän riskiä. UV-säteiden muuttaessa ihosolujen DNA:ta on tulos lopullinen.Tutkimusten mukaan runsas altistuminen auringon UV-säteille heikentää myös immunipuolustustamme. Vastustuskyvyn ylläpitohan on erityisesti urheilijalle tärkeää.

Mitä suojakerroin kertoo

Ensisijainen keino suojautua UV-säteiltä tulisi olla vaatetus, mutta ymmärrettävästi haluamme näyttää hieman paljasta pintaa Suomen lyhyellä mutta vähälumisella kesäkaudella, varsinkin jos harrastamme hikiliikuntaa. Onneksi markkinoilta löytyy jokaiselle ihotyypille soveltuvaa aurinkovoidetta sekä helpommin levittyvää spraytä.

Aurinkosuojaa valitessa tulee kiinnittää huomio tuotteen kyljessä näkyvään numeroon, jota yleensä edeltää kirjainyhdistelmä SPF (sun protection factor) tai suomalaisittain SK (suojakerroin). Numero kertoo, moninkokertaisen ajan iho sietää olla auringossa palamatta verrattuna siihen, ettei aurinkosuojavoidetta ole käytetty. Ihoasiantuntijat suosittelevat Suomenkin oloihin kesäaikaan kasvoille 50 suojakerrointa ja muulle keholle vähintään 30 suojakerrointa. Joissain kasvovoiteissa ja nykyisin suosiossa olevissa BB-voiteissa on mukana suojakerroin, mikä helpottaa erityisesti naisten aamurutiineja.

”Toisin kuin virheellisesti usein kuvitellaan, aurinkovoide ei estä ruskettumasta. Melaniinin eli ruskean pigmentin erittäminen on ihon keino suojautua auringolta, ja sitä syntyy aurinkosuojan käytöstä huolimatta.”

No miten on sen ruskettumisen laita? Toisin kuin virheellisesti usein kuvitellaan, aurinkovoide ei estä ruskettumasta. Melaniinin eli ruskean pigmentin erittäminen on ihon keino suojautua auringolta, ja sitä syntyy aurinkosuojan käytöstä huolimatta. Ruskettuminen on tällöin yleensä hitaampaa, mutta turvallisempaa. Hitaasti hankittu rusketus on myös kauniin tasainen ja säilyy pidempään. Ulkoliikkuja ruskettuu siis aurinkovoiteen käytöstä huolimatta.

Kuva: http://inspired-for-lifee.tumblr.com/

Kuva: http://inspired-for-lifee.tumblr.com/

Käytä voidetta oikein!

Aurinkosuojavoide toimii kuitenkin luvatusti vain silloin, kun sitä käyttää oikein. Suurin osa auringonpalvojista levittää aurinkovoidetta liian ohuelti tai liian harvoin. Tällöin purkin lupaama aurinkosuojakerroin ei toteudu ja iho altistuu palamiselle ja solumuutoksille. Aikuisen tulisi levittää auringossa ollessaan itseensä 2 rkl voidetta joka toinen tunti, hikoillessaan ja uidessaan useimmin.

Ensimmäinen levitys tulisi suorittaa jo 30 minuuttia ennen aurinkoon astumista. Yksi tapa varmistaa aurinkosuojan riittävyys on piirtää aurinkovoiteella viiva ranteesta kämmenen yli sormen päähän: tämä kattaa yhden ihoalueen, joita on yhteensä 11 – kasvot, käsivarret, rintamus jne. On myös hyvä muistaa, että avattu aurinkovoidepurkki säilyy käyttökelpoisena yleensä n. 12 kk. Edellisen kesän voiteet on siis syytä nakata roskikseen, koska niiden antama suoja on heikentynyt.

Iho on kiitollinen, jos se saa välttää auringossa oloa keskipäivällä UV-säteiden ollessa voimakkaimmillaan. Erityisen kiitollinen se on, jos sitä muistetaan suojata myös sisäisesti. Happiradikaalit ovat aihe itsessään, mutta lyhyesti sanottuna aurinko (ja ironisesti myös liikunta) altistaa kehon hapetusstressille, aivan kuten omenan raato muuttuu pian ruskeaksi ilman vaikutuksesta. Oksidanttien vastavaikuttajia ovat luonnollisesti antioksidantit, joita ovat tuoreet hedelmät ja vihannekset pullollaan. Kesän sadosta kannattaa nauttia siis runsain mitoin myös ihon kauneudeksi. Mitä värikkäämpi ruoka-annos, sen parempi. Aloe vera -mehun nauttiminen lisää vitamiinien ja antioksidanttien talteenottamista. Aloe vera -geeli on myös omiaan rauhoittamaan auringosta ärtynyttä ihoa ulkoisesti levitettynä.

Näillä eväillä lenkkipolulle – hyvin ravittuna aurinkosuojavoiteen kera!

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 11.06.2015

Laura Takala

Laura Takala

Kirjoittaja on kokenut sairaanhoitaja, ravintoneuvoja ja innokas juoksun harrastaja. Tällä hetkellä hän vaikuttaa apteekkimaailmassa sekä pitää omaa vastaanottoaan Helsingin Malminkartanossa. Laura on erikoistunut suoliston ravitsemukselliseen tukihoitoon, joka on usein avainasemassa koko kehon hyvinvoinnin saavuttamisessa. Laura kouluttautuu tällä hetkellä myös marathon coachiksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *