Paineen alla treenaaminen

Ihminen alkaa käyttäytyä hyvin eri tavalla, kun elämään tulee stressiä. Jokaisen ihmisen stressin sietokyky on rajallinen. Stressi on erittäin laaja käsite ja tässä yhteydessä stressillä tarkoitetaan negatiivista tilaa, jolloin elämään alkaa kasaantua enemmän huolehdittavia ja hoidettavia asioita, kuin ihminen tuntee ehtivänsä päivän aikana hoitaa.

Pieni stressi on ihmiselle hyväksi, sillä se saa meidät toimimaan ja auttaa meitä suoriutumisessa. Pitkään jatkunut stressaava elämäntilanne, ainainen kiire tai jonkinlainen ylikuormitustila voi aiheuttaa paljon muutoksia ihmisen fysiologisessa toiminnassa. Stressi alkaa kohtalaisen pian vaikuttaa unen laatuun ja määrään ja tätä kautta alkaa aiheuttaa paljon muutoksia ihmisen kehossa. Tyypillisimpiä stressin aiheuttamia negatiivisia muutoksia ihmisen kehossa ovat väsymys, kiukkuisuus, asioiden unohtelu, painon nousu, aineenvaihdunnan häiriöt, ruokahalun muutokset, mielihalujen lasku tai nousu. Stressi vaikuttaa myös ihmisen arkipäivän valintoihin ja tapoihin ”selviytyä päivistä”.

Liikuntatavat muuttuvat stressaavassa tilanteessa

Usein kuulen ihmisten puhuvan stressaavista elämän jaksoista, mutta harvoin kuulen kenenkään puhuvan siitä, miten ihmisten tapa liikkua muuttuu paineen alla ja stressaavan elämäntilanteen aikana. Usein liikuntatavat muuttuvat radikaalistikin stressin ja paineen alla. Usein sitä ei vain huomata tai myönnetä. Kun ihminen stressaantuu esim. liian suuren työmäärän tai kiireiden takia, yleensä liikuntamäärät vähenevät huomattavasti ja terveelliset ruokailutottumukset pääsevät lipsumaan normaalia enemmän. Liikuntamäärien tuleekin vähentyä tai liikunnan muuttua sellaiseksi, mikä antaa enemmän energiaa kuin ottaa. Sellainen liikunta, mikä lisää hyvää oloa, soveltuu hyvin tällaisen stressaavamman elämänjakson ajaksi. Liikuntaa ei kuitenkaan saisi jättää kokonaan pois.

Hugo sport -liikuntaprofiili on mm. Vuokatin urheiluopistolla pidettävien kuntoremonttien apuväline selvittämään sitä, millaisia liikkujia kuntoremonttiin milloinkin tulee. Asiakas vastaa ennen kuntoremonttia Hugo Sport -kyselyyn, minkä pohjalta ohjelma laatii vastauksen siitä, minkälaisesta liikkujasta on kyse. Tämä raportti on tarkoitettu asiakkaalle itselleen vahvistamaan ymmärrystä omasta tavasta harrastaa liikuntaa. Ihmiset ovat nimittäin hyvin erilaisia liikuntatavoiltaan, haluiltaan ja tottumuksiltaan. Hyvin eri asiat saavat eri ihmiset motivoitumaan liikkumisesta. Toiselle on tärkeää saada olla yhdessä porukan kanssa, toinen haluaa omaa aikaa lenkkipolulla ja joku toinen taas mielellään mittaa ja kerää tarkkaa faktaa ja dataa omista liikuntakerroistaan.

Tässä Hugo Sport liikuntaprofiilissa käsitellään myös liikkumistapoja paineen alaisena. Tämän pohjalta olen huomannut, että ihmisten tavat liikkua paineen alla todella muuttuvat usein. Minulle tämä on ollut hyvin opettavaista. Toisille voi käydä jopa niin, että liikkuminenkin lisääntyy sen myötä, kun elämään tulee enemmän kiirettä ja tohinaa. Toiset taas lamaantuvat liikunnan osilta täysin. Sama pätee myös muihin terveellisiin elämän tapoihin, kuten terveelliseen ruokavalioon tai päihteettömyyteen. Stressillä on valtavan iso merkitys näissäkin osa-alueissa. Liikkuvan ihmisen olisi hyvä pohtia tätä asiaa omalta kohdalta rehellisesti. Muuttuuko sinun käyttäytymisesi liikkumisen suhteen, jos elämässäsi on enemmän stressiä, kiirettä tai painetta. Jos muuttuu, niin miten?

Minkälaiseen tärkeysjärjestykseen sinä laitat elämäsi asiat paineen alla?

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 16.10.2013

 

Riina Kukkonen

Riina Kukkonen, Fysteri

Kirjoittaja on uintimaajoukkueen fysioterapeutti, koulutettu aikuisten ja lasten uimaopettaja sekä uintivalmentaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *