Polkujuoksu

Polkujuoksu (eng. Trail running) on nostamassa suosiotaan kovaa vauhtia maailmalla ja Suomessa. Polkujuoksun suosion nousua ei luonnollisesti katukuvasta pysty huomaamaan, mutta erilaisten maastossa järjestettävien juoksutapahtumien osallistujamääristä pystyy päättelemään, että maanteiden ja pururatojen lisäksi ihmiset lähtevät yhä innokkaammin juoksemaan polkuihin ja vaihteleviin maastoihin.

Mistä polkujuoksussa on kyse?

Polkujuoksu on juoksemista ja/tai etenemistä maastossa pitkin metsiä, polkuja, uria, jne. Polkujuoksu-termi ei ole aivan yksiselitteinen, sillä käytännön tasollahan polkujuoksuksi voidaan lukea esimerkiksi juoksuvaellukset, maastojuoksuvaellukset ja maastojuoksut eikä englanninkielisestä termistäkään (Trail running) taida toistaiseksi olla virallista käännöstä Suomen kielelle.

Maastojuoksu-termistä polkujuoksu on usein kuitenkin yleisesti erotettu sen vuoksi, että kilpailuista puhuttaessa maastojuoksu on maantiejuoksun ja ratajuoksun rinnalla oma ”virallinen” juoksulajinsa, jossa käydään muun muassa kansainvälisen yleisurheiluliiton järjestämät MM-kisat. Maastojuoksukilpailut ovat yleensä virallisemman tahon järjestämiä lyhyen matkan (4-12km) kilpailuita kun taas polkujuoksutapahtumat ovat järjestelyiltään ja maastoiltaan poikkeavia, usein pitkiä, jopa kymmenien kilometrien pituisia, kilpailuita.

Polkujuoksusta vaihtelua

Harrastuksena polkujuoksu on monipuolinen. Pehmeällä alustalla jalat eivät rasitu samalla tavalla kuin asvaltilla juostessa, mutta vaihteleva alusta takaa sen, että jalat saavat monipuolista rasitusta ja syketaso vaihtelee luonnostaan enemmän kuin tasaisella juostessa. Erilaiset pienet nousut, esteet ja pinnanmuodot kehittävät ketteryyttä ja eteneminen vaatii usein ponnisteluja, jotka puolestaan aktivoivat monipuolisesti jalkojen lihaksia. Polkujuoksun ehdoton etu on myös rauhallinen ympäristö.

Polkujuoksulenkille lähtiessä kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja. Poluilla ja metsissä epätasaisilla alustoilla edetessä loukkaantumisvaara on suurempi. Liukkaat kivet, kuopat ja oksat lisäävät liukastumisten, kaatumisten ja nilkan nyrjäyttämisen riskiä. Luonnossa juostessa täytyy ottaa huomioon myös se, että apu ei ole välttämättä kovin lähellä, joten lenkille tulisi ottaa aina kännykkä tai kaveri mukaan sen varalta, että jotain sattuu. Kännykän ja/tai kaverin lisäksi voi ottaa mukaan myös hieman lisäenergiaa. Joskus polkujuoksu saattaa viedä niin mennessään, ettei huomaa ajankulkua/juoksee hieman harhaan/energiakulutus on suurempaa maastovaihtelusta johtuen, ja energiat loppuvat.

Polkujuoksuun ei tarvitse välttämättä sen kummempia välineitä kuin normaalijuoksuunkaan. Enemmän metsissä juoksevan kannattaa kuitenkin harkita jalkineita, jotka on suunniteltu erityisesti pehmeään ja vaihtelevaan metsämaastoon. Tällaisten kenkien ominaisuuksia ovat yleensä hieman matalampi pohja kuin lenkkikengissä, vahvistettu kärki (suojaamaan iskuja varpaisiin), vedenpitävä materiaali ja erilainen pohja. Malleja löytyy useita monelta eri valmistajalta, joten kannattaa kokeilla sopivuus omalle jalalle useammalla eri mallilla.

Polkujuoksun suosio

Polkujuoksu on siis kasvattanut suosiotaan viime aikoina maailmalla ja Suomessa. Tästä kertoo esimerkiksi Kolilla järjestettävän Vaarojen maratonin ja Nuuksio Classic trail maratonin muutamissa päivissä loppuunmyydyt kilpailut. Maailmalla polku- ja vuorijuoksukilpailujen määrä on noussut räjähdysmäisesti ja esimerkiksi vuorijuoksun (joka voidaan rinnastaa polkujuoksuun) Euroopan ja maailmanmestarilla ruotsalaisella Emelie Forsbergilla on Keski-Euroopassa lähes rokkitähden status. Forsbergin tämän vuoden tuloslista vuori- ja polkujuoksun saralla onkin hurja: 12 maailmanluokan kilpailusta hänellä on kahdeksan voittoa ja neljä kakkostilaa. Forsbergin saavutuksista ja kuulumisista voi lukea lisää hänen englannin- ja ruotsinkielisistä blogeistaan http://emelieforsberg.com/ sekä http://www.runnersworld.se/blogs/emelieforsberg/.

25800

Emelie Forsberg. Kuvan lähde: salomonrunning.com

Monet meistä ovat harrastaneet maastossa juoksemista ja vaeltamista pienestä saakka ja esimerkiksi suunnistajille lajissa ei ole nimen lisäksi mitään normaalista poikkeavaa. Lajin suosion kasvu tapahtumien muodossa sekä mediassa on kuitenkin pelkästään positiivinen asia, sillä se rohkaisee varmasti yhä useampia siirtymään luontoon ja polkujen puolelle kehittämään kuntoa. Joku joka ei niin pidä tavanomaisesta lenkkeilystä voi hyvin löytää metsäpoluilta uuden innostuksen juoksu- tai ulkoiluharrastukseen. Kannattaa kokeilla – luonnossa riittää tilaa kaikille meille jotka juoksemme omia polkujamme! ;)

Juttuaiheen tälle jutulle saimme innokkaalta polkujuoksua harrastavalta lukijaltamme. Otamme mielellämme juttuaiheita vastaan ja pyrimme toteuttamaan ne aina vain kun mahdollista!

Asiantuntijana juttua varten haastattelimme Fitlandia-mentori Maija Oravamäkeä, jolla on kokemusta lukuisista erilaisista juoksutapahtumista niin radalla kuin luonnon keskellä. Maija osallistui 05.10.2013 järjetettyyn Vaarojen maratoniin ja voitti naisten 86km sarjan ylivoimaisesti ajalla 10h 11min 55s – yli tunnin erolla seuraavaan.

Linkkejä polkujuoksutapahtumiin:

Vaarojen Maraton

NUTS Karhunkierros 53 km, 80 km & 160 km 16.-18.5.

NUTS Midnight Sun Trail Festival Ylläs-Pallas-Hetta 125 km & 55 km, 25. – 27. heinäkuuta 2014. Ilmoittautuminen aukeaa 1.12.2013 kello 18:00

Nuuksio Classic Nuuksio Classic trail marathon

Fjällräven classic (tästä löytyy Fitlandiasta myös Maija Oravamäen juttu)

Fjällmaraton

BAMM (Björkliden Arctic Mountain Marathon)

Pyhä tunturimaraton 8.-10.8.2014

Artikkeli päivitetty viimeksi 06.11.2013

 

 

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (7)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Jokke

  Hieno artikkeli! Sen verran järjestäjän huomautus tuohon ”Linkkejä polkujuoksutapahtumiin” kohtaan, että NUTS Midnight Sun 125k & 55k Trail Ultra ajankohtaa ei enää arvota, vaan se on 25. – 27. heinäkuuta 2014 ja ilmoittautuminen aukeaa 1.12.2013 kello 18:00 :)

  Vastaa
  • fitlandia Kirjoittaja

   Kiitos Jari! Näin hyvistä aiheista kun tulee juttuvinkkejä niin niitä toteuttaa mielellään.:)

   Vastaa
 • rehellisyyttä

  Suunnistus on moninverroin parempaa liikuntaa kuin mutaiset polut. Vuoristopolut ovat asia erikseen.

  Vastaa
  • fitlandia Kirjoittaja

   Erinomaisia lajeja ovat molemmat ja niiden ”paremmuus” on varmastikin enemmän makuasia, josta ei voi oikein kiistellä.:)

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *