Maantiepyörän valinta

Mikä yhdistää ”Il campionissimo” Fausto Coppia ja Irlannin Sean Kellyä? Ajotekniikka se ei ole, sillä Coppi oli erittäin jouheva pyörittäjä, jonka habituksesta huokui suuren mestarin tyyli, kun taas on turvallista sanoa että Kellystä tuli ennemminkin mestari ajotekniikastaan huolimatta. Yhdistävän tekijän on siis oltava jossain muualla, kun pohditaan sitä, kuinka molemmista saatiin irti paras mahdollinen suorituskyky. Harjoittelun, ravinnon, elämäntyyliin ja omistautumisen ohella se jokin on ollut pyörän sopiva mitoitus, jonka avulla pyörän päällä voi olla ensinnäkin mukavasti, ja toisekseen saada irti parhaan mahdollisen suorituskyvyn.
Tässä artikkelissa on tarkoitus korostaa oikein valitun ja mitoitetun maantiepyörän merkitystä pyöräilysuorituskykyyn. Tarkoitus ei ole tarjota ratkaisua ja valmista mallia pyörän valintaan, vaan ohjenuora siitä, mitä tulee ottaa huomioon pyörää valittaessa.
Tyvestä latvaan
Pyörän mitoitus on yksi tärkeimmistä tekijöistä pyöräilysuorituskyvyn kannalta. Aerodynamiikkaan, pyörän keveyteen yms. seikkoihin kiinnitetään usein jopa liiallista huomiota ennen perusasioiden kuntoon laittamista. Perusasioilla tarkoitetaan ennen kaikkea pyörän mitoitusta sekä oikeasta pyörän mitoituksesta ja harjoittelusta seuraavia pyöränhallintataitoja. Oikeanlainen pyörän mitoitus parantaa siis pyöränhallintaa, suorituskykyä, vähentää rasitusvammojen syntyä ja parantaa turvallisuutta eli tekee pyöräilystä kaiken kaikkiaan miellyttävämpää.
Oikeanlainen pyörän mitoittaminen ei ole monimutkaista, jos se annetaan ammattilaisen tehtäväksi. Pyörän mittasuhteiden valinta on kuitenkin sikäli vaikeaselkoista, että käytännössä yksikään mitoitustapahtuma ei ole samanlainen. Jalkojen pituuserot, lihastasapaino ja muut yksilölliset anatomiset ominaisuudet vaikuttavat toisiinsa. Jokainen on siis mittasuhteiltaan erilainen, minkä vuoksi myös pyörien mitat ovat erilaisia, eikä pyöräilijöitä voi asettaa valmistajien luomaan muottiin esimerkiksi kokotaulukkojen muodossa.
Koska tämä artikkeli ei edellä mainittujen seikkojen valossa voi – eikä sen vuoksi myöskään pyri – kuvata sitä, kuinka pyörä valitaan, on kenties yksinkertaisempaa luetella niitä sudenkuoppia, joita pyörän ostajan tulee etenkin aloittelijana välttää. Näitä sudenkuoppia tarkastellaan seuraavassa etenkin naisostajan näkökulmasta.
1. Väkisin myydyt pyörät
Naisten jalat ovat yleisesti suhteellisesti lyhyemmät kuin miesten, joten erityisesti runkokokotaulukkoja seuraamalla tehdään usein jopa kilpatasolla virhevalintoja, jotka johtavat liian korkeaan ja pitkään – liian suureen – runkokokoon. Nykyään markkinoilla on useita naisille suunnattuja malleja, joiden mitoituksessa on otettu huomioon naisten yleiset mittasuhteet unisex – malleja paremmin.
Tyypillinen liian korkean ja pitkän rungon oire on ”varvistaminen” polkiessa, lantion heiluminen puolelta toiselle – kuten satulan ollessa liian korkealla – sekä teräsmiesasentoa muistuttava, kädet lähes vaakasuoraan eteenpäin suuntaava, kahvoille kurottava ote. Epämukavaa, tehotonta ja ryhmässä ajettaessa vaarallista itselle ja muille.
On siis tarpeellista hoitaa pyörän valinta ennen kaikkea luotettavuudestaan ja ammattitaidostaan tunnetun ammattilaisen kanssa, jotta välttää poistohintaan väkisin myytävät kahta kokoa liian suuret pyörät, jotka ovat omiaan tappamaan motivaation lisäksi koko orastavan harrastuksen.
2. Ajotekniikan opettelu aika-ajo tai triathlonpyörällä
Aloittelevan harrastajan tulisi aina ensin hankkia maantiepyörä ilman aika-ajotankoja. Perinteinen kippurasarvinen pyörä on turvallisin ja helpoin tapa oppia perustason pyöränkäsittelytaidot. Käsittelytaitojen parantuessa – vaatii ainakin yhden kauden harjoittelun – voidaan aika-ajotangoilta ajamisen perusasioita alkaa opettelemaan.
Tiedossani on useita tapauksia, joissa ensimmäinen pyörä on ollut huipputason aika-ajopyörä, jota on alettu heti ohjastamaan teräsmiesasennosta, mistä taas on seurannut huojuvaa ajamista ja jopa onnettomuuksia, joista ei selvitty pelkillä ruhjeilla.
–
–
3. Senttikokoihin tuijottaminen
Kuten kengissä tai vaatteissa, ei pyörissäkään ole selkeää universaalia standardia, johon voisi luottaa sataprosenttisesti. Eri valmistajan mittaavat runkojensa koon eri tavoin, joten näin ollen eri pyörämerkkien koot eivät ole suoraan vertailtavissa. Myös valmistajien julkaisemia geometriataulukoita on luettava tarkasti, sillä esimerkiksi eri putkien pituuden mitataan usein eri paikoista. Aloittavan harrastajan ei kuitenkaan tulisi vaivata päätään geometriataulukoilla, vaan ulkoistaa tehtävä ammattilaiselle.
Senttikokoihin tuijottaminen on myös valmistajien kokotaulukoiden suhteen yksisilmäistä, ja voi johtaa joko hyvään tai huonoon tulokseen, riippuen onnesta ja erityisesti mittasuhteiden osumisesta väestön mittasuhteita kuvaavan Gaussin käyrän keskivaiheille. Jokainen on erilainen, ja siksi myös pyörä tulisi valita samasta lähtökohdasta, olitpa sitten aloittelija tai ammattilainen.
–
–
Maksa välineistä, vaadi perusteita
Oikean mitoituksen voisi olettaa kuuluvan jokaiseen pyöräkauppaan olennaisena ja kiinteänä osana, vaan totuus onkin toinen. Pyöriä myydään kuka milläkin perusteella, ja kaikkihan ovat oikeassa. Tällaisena perusteena käy vaikkapa kokemus: ”olen tehnyt tätä 40 vuotta”, pelkkä ikään perustuva kompetenssi: ”kyllä minä näillä vuosilla tiedän” tai parhaana esimerkkinä puhdas myytyjen pyörien määrä: ”olen myynyt enemmän kuin muut tässä maassa yhteensä, kyllä minä tiedän”.
Sanomattakin lienee selvää, että jos perusteet ovat muualla kuin pyörän ostajan anatomiassa, tulee ostajan harkita vakavasti kyseisen liikkeen palvelujen käyttöä. Vaatikaa perusteluja!
Mistä hyvää pyöränmitoitusta sitten löytää? Tietoni mukaan vähintäänkin seuraavat kotimaiset liikkeet ovat osaamiseltaan ja integriteetiltään hyvää tasoa:
Chebici, Järvenpää
Probike, Nummela
Signature, Tampere
—
Artikkelin kirjoittaja on entinen maantiepyöräilyammattilainen ja moninkertainen Suomen mestari.
Viimeksi päivitetty 1.5.2013
Hyvä artikkeli!
Onko suositella hyviä kauppoja maantiepyörän ensiostajalle pääkaupunkiseudulla? :) Kiitos jo etukäteen!
Jutussa mainitut Chebici (Järvenpää) ja Probike (Nummela) ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja.
Kiitos vastauksesta! :)
Eipä kestä :)
Entäs Oulussa mitään liikettä?
Hei! Oulussa Pyörä-Suvalalla ja Special Bikellä on kokemukseni mukaan laajimmat valikoimat ja luultavimmin paras tietämys sillä alueella. Kumpikaan liike ei ole kuitenkaan muistaakseni erikoistunut pyöränmitoitukseen, joten kannattaa kiinnittää huomiota oikeaan kokoon ja vaatia niitä perusteluita miksi kys. pyörää sinulle tarjotaan! -Jussi