Vinkit pyörän valintaan!

Kevään tullessa pyörätiet alkavat ruuhkautua, ja monilla on mielessään uuden pyörän hankinta. Pyörän hankkimista harkitsevan on hyvä muistaa, että pyöräilystä saa huomattavan paljon mukavampaa, kun hankkii kerralla laadukkaan ja omiin tarpeisiin sopivan pyörän. Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä oikeanlaisen pyörämallin valintaan.

1. City-/kaupunkipyörä

Kaupunkipyörä

Tunturi.fi

– Kaupunkipyörä on peruspyörä, jolla pääsee paikasta A paikkaan B

– Kaupunkipyörissä on yleensä napavaihteisto, joka on helppokäyttöinen eikä vaadi yleensä erikseen huoltoa. Napavaihteisissa pyörissä on yleensä jalkajarrun lisäksi käsijarru

– Ajoasento kaupunkipyörässä on yleensä hyvin pystyssä eli ohjaustanko on penkkiin nähden korkeammalla ja lähempänä kuin esimerkiksi hybrideissä

– Vaihteiden määrä on yleensä 3-7, koska tasaisessa ja yleensä hidasvauhtisessa kaupunkiajossa ei tarvita laajaa vaihdeskaalaa

– Pyörät ovat yleensä painavia, koska pyörän ei tarvitse liikkua erityisen kevyesti

Soveltuu parhaiten: Satunnaisesti pyöräilevälle, joka kulkee lyhyitä (1-5 km) matkoja

– Hintahaarukka: 400 – 700e

2. Hybridi

Hybridi

Tunturi.fi

– Hybridi on kaupunkipyörästä ”edistyneempi versio”

– Enemmän vaihteita (21-27), jotta pyörällä voi paremmin ajaa pidempiä matkoja erilaisissa maastoissa.

– Hybrideissä on nykyisin usein levyjarrut, jotka pysäyttävät pyörän huomattavasti tehokkaammin kuin vannejarrut ja vielä tehokkaammin kuin jalkajarrut.

– Hybrideissä on ulkovaihteet, joissa on napavaihteisiin verrattuna pienempi pyörintävastus ja siten polkeminen on kevyempää

– Hybridit ovat rakenteeltaan yleensä kevyempiä kuin kaupunkipyörät.

– Ajoasento on hieman matalampi kuin kaupunkipyörässä, mikä tarkoittaa pienempää ilmanvastusta ajaessa.

Soveltuu parhaiten: Aktiiviselle pyöräilijälle, joka ei halua käyräsarvista pyörää ja jolle kaupunkipyörä on liian ”kömpelö”. Hybridi soveltuu myös pidemmille pyörälenkeille työmatka-ajojen lisäksi.

– Hintahaarukka 600 – 1100e

3. Cyclocross

Focus 2009 Mares Cross

Focusbikes.de

– Cyclocross-pyörä on ajotuntuman suhteen iso hyppäys city- ja hybridipyöristä – cyclocross liikkuu huomattavasti kevyemmin kuin kaksi edellä mainittua pyörämallia.

– Cyclocrossilla pärjää yhtälailla maantiepyörälenkillä asvaltilla kuin keskivaikeassa maastossa metsäpoluilla niin hyvillä kuin huonoilla ilmoilla – jos ajoreitit ovat pääasiassa yhdistelmä asvalttia, hiekkaa ja soraa, ja haluaa liikkua vauhdikkaasti, cyclocross-pyörä on paras valinta.

– Cyclocrossissa on paljon maantiepyörämäisiä ominaisuuksia, kuten käyräsarvinen ohjaustanko, samantyyppiset vaihteet sekä kapeat renkaat. Cyclocross on kuitenkin suunniteltu huomattavasti monikäyttöisemmäksi kuin maantiepyörä ja siinä on muun muassa levempi etu- ja takahaarukka, jotta pyörään on mahdollista vaihtaa leveämmät renkaat esimerkiksi talvea varten. Myös jarrut eroavat maantiepyörästä ja sietävät yleensä esimerkiksi paremmin likaa.

– Cyclocrossin runkorakenne on hieman ”jämäkämpi” kuin maantiepyörässä ja ajoasento usein hieman pystympi. Cyclocross on ajettaessa vakaampi.

Soveltuu parhaiten: pyöräilyä aktiivisemmin harrastavalle, joka haluaa pyöräillä tarvittaessa ympäri vuoden erilaisissa maastoissa. Cyclocross on usein sellaisen pyöräilijän valinta, joka on jo useamman vuoden polkenut peruspyörillä ja hybrideillä ja haluaa vaihtelua pyöräilyyn sekä mahdollisuuden polkea vauhdikkaampia lenkkejä.

– Hintahaarukka: n. 900 – 2000e –>

4. Maantiepyörä

criterium_HR_2013_0

Nishiki.fi

– Maantiepyörät ovat yleistyneet cyclocrossien tavoin viime vuosina huomattavasti myös ”tavallisten liikkujien” keskuudessa. Syynä tähän on varmasti maantiepyörän ylivoimaisen kevyt ajotuntuma muihin pyöriin verrattuna.

– Maantiepyörä on paras vaihtoehto loppukeväästä syksyyn pitkille asfalttilenkeille sekä riittävä menopeli triathlon-harrastajille, jotka eivät halua investoida erilliseen triathlon-pyörään

– Maantiepyörässä on muun muassa kapeat, korkeapaineiset, renkaat sekä kapeampi etu- ja takahaarukka kuin cyclocrossissa

– Pyörät ovat erittäin kevyitä, yleensä alumiini- tai hiilikuiturunkoisia

Soveltuu parhaiten: Pyöräilyn aktiiviharrastajalle.

– Hintahaarukka: n. 900 – 8000e

– Suosittelen lukemaan Fitlandian maantiepyörän valinta -artikkelin, jos maantiepyörän hankinta on mielessä!

 

Jutun kirjoittaja ei ole pyöräilykaupan asiantuntija, mutta on omistanut vuosien saatossa kaikki näistä pyöräilymalleista. Nykyisin matka taittuu ympäri vuoden cyclocrossilla sekä kesäisin maantiepyörällä pitkillä maantielenkeillä ja triathlon-kisoissa.

Päivitetty viimeksi 2.5.2015

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *