Säännöllisyys ratkaisee

Monen liikkujan treenitapaa kuvaavat nykyisin termit epäsäännöllisyys, kuuriluonteisuus ja korkea intensiteetti. Monet liikkujat suhtautuvat treenaamiseen kuin se olisi sarja yksittäisiä taisteluita, jossa iskuja ei säästellä eikä tekemisen tarvitse olla edes niin mukavaa. Hyvän treenin määritelmänä tuntuu monella olevan se, miten kipeänä paikat ovat treenin päätteeksi ja seuraavina päivinä.

tumblr_nclhia9QEd1r8c4cyo1_250

http://fitnesstipsonly.tumblr.com/

Säännöllinen liikunta takaa pysyvämmät treenivaikutukset

Treenitapa, jossa vedetään kroppa joka treenissä äärirajoille, ei ole yleensä kovin pysyvä pitkällä tähtäimellä. Innostusta löytyy usein roppakaupalla viikon tai kuukauden verran esimerkiksi vuoden alussa tai kesän jälkeen, mutta sitten innostus lopahtaa, kun treenikerta vie aina mehut pois moneksi päiväksi. Monet aloittavat esimerkiksi juoksuharrastuksen intoa täynnä, juoksevat pari lenkkiä kieli vyön alla, jonka jälkeen toteavat juoksun olevan liian raskasta eikä sopiva laji heille.

Tämän tyyppisellä jaksottaisella suhtautumisella liikuntaan ei valitettavasti saada kovin pysyviä vaikutuksia. Alla oleva kuvaaja havainnollistaa säännöllisen pitkäaikaisen treenaamisen vaikutukset selkeästi: Ryhmä 2, joka on harjoitellut noin vuoden ajan kaksi kertaa viikossa, on säilyttänyt voimatasonsa lähes 70 viikon ajan harjoittelun lopettamisen jälkeen kun taas vajaan kahdenkymmenen viikon ajan joka päivä harjoitellut ryhmä 1 on palannut harjoittelun lopettamisen jälkeen lähtötasolleen reilussa kolmessakymmenessä viikossa.

Näyttökuva 2015-12-23 kello 14.16.05

Lähde: https://books.google.fi/, Hettinger 1996

Mitä siis opimme tästä? Esimerkiksi sen, että vaikka mediassa hehkutetaan tuon tuosta erilaisia pika- ja rääkkitreenejä, joita ei tarvitse tehdä kuin muutamia minuutteja saadakseen samat tulokset kuin matalatehoisella liikunnalla niin kannattaa miettiä, miten pysyviä liikkumistapoja tällaiset ”rääkkitreenit” ovat.

Jos kovatehoiset treenit takaavat sen, että jaksat liikkua säännöllisesti viikosta ja vuodesta toiseen niin silloin go ahead, mutta jos ne aiheuttavat sen, että olet kykeneväinen liikkumaan vain kun olet palautunut viikon verran yhdestä yksittäisestä treenistä tai motivaatiosi ei pysy yllä paria viikkoa pidempään niin on hyvä miettiä kannattaisiko liikuntatottumuksiin tehdä muutoksia. Lopulta se, joka liikkuu tavalla tai toisella (olipa se sitten matalatehoista liikuntaa, kovatehoista liikuntaa tai niiden sekoitusta) viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen säännöllisesti, saavuttaa pitkäaikaiset ja pysyvämmät tulokset. 

Pyri siis löytämään itsellesi sellainen liikuntamuoto, jota jaksat tehdä säännöllisesti viikosta toiseen – siinä tapauksessa kuntosi säilyy, vaikka välillä olisit hieman inaktiivisempi. :)

Kirjoittaja Jussi Pesola on Fitlandian toinen perustaja, valmentaja ja intohimoinen liikkuja. Jussin personal trainer -palveluista voit tiedustella sähköpostitse jussi(at)fitlandia.fi.

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *