Suorista ryhtiäsi tekemällä nämä kuntosaliliikkeet oikein, osa 1

Toimistotyö ja älylaitteiden ääressä vietetty aika ovat myrkkyä ryhdille. Ryhdin huonontuessa olkapäät ja pää työntyvät eteen, rintaranka pyöristyy ja niska-hartiaseutu jumiutuu.

Voimaharjoittelu on yksi erinomainen keino ryhdin parantamiseen. Erityisesti vetävät liikkeet, joissa vastusta vedetään itseä kohti joko edestä tai ylhäältä ovat hyviä keinoja vahvistaa yläselkää ja lavan aluetta, mikä edesauttaa hyvän ryhdin ylläpitämistä ja estää osaltaan olkapäiden kääntymistä eteen.

Ylhäältä ja vaakatasosta tapahtuvat vedot taljassa ovat hyviä ryhtiä parantavia liikkeitä, mutta väärällä tekniikalla näitä liikkeitä tehdessä on myös helppo tehdä hallaa omalle ryhdilleen. Tässä jutussa listaan yhden suositun vetoliikkeen, alataljan, yleisimmät virheet sekä tarjoan tekniikkavinkit, jolla oikea, ryhtiä tukeva, suoritustekniikka on helpompi hallita.

Alatalja (kapella) v-kahvalla, kuvassa alla virheellisen suorituksen loppuasento

Alatalja_virheellinen_tekniikka

YLEISIÄ VIRHEITÄ ALATALJA-LIIKKEESSÄ

– Liian suuri vastus, jolloin olkapäitä ja lapoja ei jakseta vetää taakse (ylivoimaisesti yleisin virhe, havainnollistettu nuolella kuvassa)

– Liian nopea suoritustempo, jolloin ei ehditä keskittyä olkapäiden ja lapojen oikeanlaiseen asentoon

– Hartiat jännittyneet, mikä johtuu yleensä liian suuresta vastuksesta

KORJAA TEKNIIKKASI ALATALJASSA NÄIN: 

Alatalja_oikea_tekniikka

VINKIT OIKEAAN, RYHTIÄ TUKEVAAN, TEKNIIKKAAN

(kuvassa yllä oikeaoppinen vedon loppuasento)

– Aloita hyvin kevyellä vastuksella, jolla pystyt opettelemaan olkapäiden ja lapaluiden oikean asennon.

– Vedon alkaessa vedä ensin lavat ”taakse ja alas” ja sen jälkeen vedon edetessä olkapäitä taakse.

– Tee hallittu, lyhyt pysäytys vedon loppuvaiheessa, kun kahva on rinnan alaosassa kiinni. Ajattele, että rintasi on ”rottingilla” ja että puristat lompakon lapaluidesi väliin.

– Vaihtamalla taljassa kapean kahvan leveään kahvaan (vrt. ylempi vs. alempi kuva) saat lisättyä liikerataa ja pystyt helpommin viemään olkapäät taakse kuin kapeammalla kahvalla tehtynä.

Jos teet jo tätä liikettä niin tarkkaile kriittisesti nykyistä tekniikkaasi ja korjaa sitä tarvittaessa ohjeiden mukaisesti varmistaen, että liike tukee hyvän ryhdin ylläpitämistä.  Jos et vielä tee liikettä, suosittelen lämpimästi ottamaan sen osaksi viikoittaista voimaharjoittelua hyvän ryhdin saavuttamiseksi.

Lue aiheeseen liittyen myös tämä artikkeli, jossa käyn läpi toisen suositun vetoliikkeen yleiset virheet sekä annan liikkeeseen liittyvät tekniikkavinkit ryhtiä tukevaan tekniikkaan. Kurkkaa myös tämä juttu, jossa esittelen muutamia liikkuvuusharjoitteluvinkkejä ryhdin parantamiseksi.

// Jussi Pesola, Fitlandian perustaja, Urheiluopistojen PT

Pysy ajan tasalla liikkumiseen ja terveelliseen elämäntapaan liittyvistä trendeistä tykkäämällä Fitlandiasta facebookissa!

Päivitetty viimeksi 22.8.2017

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *