Taukoliikunnalla piristystä päivään

Nykyisin suurin osa työstä on näyttöpäätetyötä tai työtä, jossa istutaan pitkiä aikoja, rasitetaan osaa kehon lihaksista toispuoleisesti ja osaa ei ollenkaan. Istuma-/näyttöpäätetyössä kireytyviä lihaksia ovat mm. lonkankoukistajat, reisi- ja pohjelihakset, alaselkä, rintalihakset ja niska-hartiaseudun lihakset. Istumatyössä puolestaan passiivisia lihaksia ovat mm. vatsalihakset, yläselän lihakset ja kaulan lihakset.

Taukoliikunnalla taklataan edellä mainittuihin passiivisuuden seurauksiin – kiristyville lihaksille on hyvä tehdä venytyksiä ja avaavia liikkeitä ja passiiviset lihakset kaipaavat liikettä, jotta verenkierto näissä lihaksissa vilkastuisi. Vetreät lihakset ja taukojumpan aiheuttama verenkierron vilkastuminen tuo piristystä ja vireyttä loppupäivän työskentelyyn.

Jo pienikin taukoliikunta on hyväksi lihaksille, tukikudoksille ja ajatuksen juoksulle. Taukoliikunnalla voidaan ennaltaehkäistä lihasjännitysten aiheuttamia vaivoja ja ehkäistä työsuoritukseen osallistuvien lihasten väsymystä. Intensiivisen näytöntuijottelun tai muuhun passiiviseen työhetkeen pieni tauko liikunnan muodossa ei ole luovuudenkaan kannalta varmasti huono asia.

Taukoliikuntavaihtoehtoja

Taukoliikunta ei tarkoita yleensä hikiliikuntaa, vaan useimmiten taukoliikunnassa on kyse pienestä virkistymishetkestä, jossa liikkeet ovat kevyitä ja helppoja. Taukoliikuntavaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

”Minitauko” – Nouse tuolista ylös, kävele kopiokoneelle, työkaverin luo tms. ja ennen paluuta työpisteelle pyörittele ja ravistele hartioitasi. Minitauko voi olla kestoltaan puolesta minuutista pariin minuuttiin.

”Oma-aloitteinen tauko” – Tuolista ylös, avaa rintakehää levittämällä kädet, hengitä syvään, nouse päkiöillesi, kierrä vartaloa puolelta toiselle, pyörittele päätä kevyesti sivulta sivulle, eteen-taakse jne., ravistele jalkoja, jne. Pyri aktivoimaan kehostasi niitä osia, jotka pääsevät kiristymään ja passivoitumaan työasennossa – tiedät itsekin varmasti kokemuksesta mitä nämä lihakset ovat. Näitä oma-aloitteisia taukoja on hyvä pitää ainakin kerran tunnissa ja useamminkin, jos keho tuntuu jumittuvan.

”Taukojumppa” – Taukojumppa on yleensä ohjaajan tms. johdolla tehty virkistävä jumppa, jossa tehdään liikkeitä monipuolisemmin ja ajan kanssa. Tällaisissa varta vasten suunnitelluissa taukojumpissa voidaan käyttää apuna esimerkiksi keppiä, kuminauhaa tai palloa tai kaikkia näitä.

”Taukorentoutus” – Taukorentoutus voidaaan toteuttaa joko yksin tai ryhmässä ja siinä tehdään rentouttavia liikkeitä ja venytyksiä. Tietynlaista rentoutumista voi tehdä itsekin työn lomassa esimerkiksi rentouttamalla tietoisesti pään ja hartioiden alueen ja keskittymällä syvään palleahengitykseen.

Taukoliikunnassa huomioitavaa

Taukoliikunnan on tarkoitus olla kevyttä ja helppoa eikä siitä saa tehdä liian isoa numeroa itselleen. Tarkoitus on edistää työn lomassa helposti omaa hyvinvointia lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Liikkeet tulisi suorittaa rauhallisesti ja oikealla suoritustavalla ja liikkeitä tehtäessa on tärkeää muistaa oikeanlainen (pallea)hengitys.

Haastamme sinut kokeilemaan yhden päivän ajan minitaukoja ja oma-aloitteisia taukoja työsi lomassa. Jos huomaat positiivisia muutoksia vireystilassasi ja jaksamisessasi haastamme sinut edelleen välittämään tämän haasteen työkavereillesi!

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 15.01.2015

 

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *