Tavoitteista

Niin uuden liikuntaharrastuksen aloittaneen kuin tavoitteellisen kuntoilijankin on hyvä pohtia, millaisia asioita liikkumiselta elämään haetaan. Oli tavoitteenasi hyvä olo tai uusi maratonennätys, tavoitteiden konkreettinen pohtiminen antaa sekä motivaatiota että käytännön ideoita liikuntaharrastukseen!

Kirjaa tavoitteet ylös

Ensimmäisenä kannattaa pohtia, mitä haluat liikkumisella konkreettisesti saavuttaa. Haluatko kohentaa kuntoasi, parantaa lihaskestävyyttä vai helpottaa stressiä? Mielessäsi voi olla myös johonkin tiettyyn urheilutapahtumaan osallistuminen tai jonkun aikarajan alittaminen. Kirjaa tavoitteesi ylös, jolloin ne tulevat entistä konkreettisemmiksi ja toteutuvat todennäköisemmin.

Tavoitteita miettiessä täytyy sekä unelmoida että olla realisti. Monta vuotta inaktiivista elämää viettäneen ei ehkä kannata haaveilla maratonista tai puolimatkan triathlonista puoleen vuoteen. Toisaalta suuret haaveet voivat toimia pitkän tähtäimen tavoitteena, joihin kuljetaan välietappien kautta.

Välietappien on hyvä olla realistisia: jos aloitat juoksuharrastuksen lähes nollasta, voisi tavoitteenasi olla viiden kilometrin yhtämittainen juoksu kahden kuukauden päästä ja kymmenen kilometrin kisa neljän kuukauden päästä. Jos haluat saada liikunnan osaksi elämääsi, tavoitteenasi voisi olla liikuntakertojen lisääminen kuukausittain.

Someonebusier

Suunnitelma

Kun olet kirjannut tavoitteesi ylös, mieti, kuinka pääset tavoitteeseesi. Kuinka monta kertaa liikuntaa tavoitteesi vaatii? Ennen kaikkea kannattaa pohtia, kuinka monta liikuntasuoritusta viikkoosi realistisesti mahtuu ja miten kuntopohjasi kestää. Mikään ei syö motivaatiota niin paljon kuin jatkuva stressi liikkumisesta tai ylirasittuminen!

Arkielo on usein täynnä kiireitä ja paikasta toiseen sinkoilua – siksi kannattaakin etukäteen pohtia, että millaisia muutoksia arki vaatii, jotta liikuntaharrastus saadaan ujutettua siihen mukaan mahdollisimman vaivattomasti. Mieti, milloin sinulla on eniten aikaa liikkua – aamulla vai illalla? Joustaako työaika niin, että joskus ehtisit tekemään aamutreeniin? Vai olisiko liikkumaan lähteminen helpompaa suoraan töistä? Entä lapset: voisiko heidät viedä jonain aamuna aikaisemmin hoitoon, tai ehtisitkö käydä lenkillä, kun lapset ovat harrastamassa?

Jos jokin on varmaa, niin se on se, että tulet kohtaamaan esteitä. Flunssat, väsymys ja kiire verottavat aikaa urheilulta joskus jopa niin paljon, että harrastus meinaa lopahtaa. Käy läpi mahdolliset esteet mielessäsi konkreettisesti ja mieti, kuinka toimit, kun kohtaat niitä. Jos tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi, voit miettiä nukkumis- ja ravintotottumuksiasi. Syötkö tarpeeksi ennen urheilua, tai jääkö unesi koko ajan vajaaksi? Kiirettä voi hallita ainoastaan tekemällä tarkkoja suunnitelmia etukäteen, mutta toisaalta liikunnasta ei kannata ottaa lisästressiä, jos aikaa ei kerta kaikkiaan urheilulle muutamaan päivään ole.

Fitlandia.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 06.07.2015

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *