Tofu tutuksi

Tofua on löytynyt suomalaisten perusruokakauppojen hyllyiltä jo vuosikausia, mutta silti tuo kummallinen, juustoa muistuttava raaka-aine on monille tuntematon.
Tofu on koostumukseltaan hieman juustomainen valmiste, joka on tehty soijapavuista, vedestä ja jonkinlaisesta koagulantista. Tofu on kotoisin Kiinasta, mutta sitä käytetään laajasti muuallakin Aasiassa, ja länkkärikeittiöihin se on rantautunut viime vuosien aikana pysyvästi. Tofua käyttävät erityisesti kasvissyöjät, sillä tofu sisältää runsaasti proteeinia, kalsiumia, rautaa ja B-vitamiinia.
Koostumus vaihtelee
Tofuostoksilla ollessasi huomaat, että tofuja on olemassa monenlaisia: on marinoitua tofua, maustamatonta, makeutettua, pehmeää, kiinteää. Tärkein tofun ominaisuus on kuitenkin koostumus. Pehmyt tofu on koostumukseltaan silkkistä, liukkaan ja hauraan tuntuista, ja se hajoaa herkästi, mikäli sitä käsittelee varomattomasti. Pehmyttä tofua on useissa japanilaistyyppisissä ruuissa, kuten miso-keitossa. Pehmeästä tofusta voi kätevästi tehdä vaikkapa smoothieta sen helposti hajoavan koostumuksen vuoksi.
–
–
Kiinteä tofu on nimensä mukaan kiinteää, hieman juustomaista. Kiinteää tofua voi pilkkoa paloiksi, paistaa ja käsitellä muutenkin ilman, että sen koostumus muuttuu.
Tofu ruuanlaitossa
Miten tofua käytetään sitten ruuanlaitossa? Jos käytät kiinteää tofua, se kannattaa kuivata ennen käyttöä. Voi painella tofua muutamalla palalla talouspaperia saadaksesi enimmät kosteudet pois. Tämän jälkeen voit leikellä tofusta pieniä paloja ja paistaa ne pannulla kullanruskeiksi oliiviöljyssä, soija- ja chilikastikkeessa ennen ruokaan lisäämistä. Voit käyttää tofua myös ihan sellaisenaan: esimerkiksi voileipien väliin tofu sopii paistamattomana.
–
–
Sitten vain kokeilemaan rohkeasti tofua ruuanlaitossa. Reseptit -sivun takaa löytyy muutamia helppoja tofuohjeita aloittelijoille!
–
Tofun ravintosisältö / 100g (lähde: fineli.fi)
Energia 348 kJ/ 83 kcal
Hiilihydraatit 2,4g
Rasva 4,2g
Proteeni 7,8g
—
Päivitetty viimeksi 17.09.2015