Triathlon-harrastuksen aloittaminen: tarvittavat välineet

Triathlon on siitä mahtava laji, että vaikka varustehankintoihin voi saada menemään tähtitieteellisiä summia niin lajia ensimmäistä kertaa kokeileva saattaa selvitä jopa ilman ostosreissulle lähtemistä. Siinä missä ammattilaiset ja lajin totisemmat harrastavat uivat uintiosuuden 800 euron märkäpuvussa, ajavat 6000 euron triathlon-pyörillä 3000 euron wattimittareineen ja 1000 euron levykiekkoineen sekä pukevat juoksuosuudelle jalkaansa viimeisintä villitystä olevat juoksukengät, pärjää aloittelija ja harrastaja huomattavasti vähemmällä.

Suomessa järjestetään kesällä lukuisia niin sanottuja matalan kynnyksen triathlontapahtumia, joihin voi osallistua vaikkapa vaihteettomalla Jopolla ja uida perinteistä sammakkotyyliä.

Pakolliset varusteet, joita kisassa kuin kisassa vaaditaan ovat:

1. Asu, jolla voi uida, pyöräillä ja juosta (vaatteita saa vaihtaa ja lisätä lajien välissä)

2. Pyörä, jossa on toimivat jarrut. Lisäksi pyöräilykypärä on pakollinen

3. Jalkineet, joita voi käyttää pyörä- ja juoksuosuuksilla.

Muuta ei välttämättä tarvita.

Jos kuitenkin triathlon-kärpänen puraisee kunnolla, tuovat tietyt varustehankinnat mukavuutta harrastukseen:

MÄRKÄPUKU

Märkäpuku on Suomen kylmiin vesiin lähes välttämätön hankinta, mikäli aikoo harjoitella uintia avovedessä ja osallistua tapahtumiin, joissa uintimatka ylittää muutaman sadan metrin matkan. Aloittelevalle uimarille ja triathlonistille kelluttava märkäpuku tuo myös tietynlaista turvaa ja varmuutta avovesiuintiin.

Märkäpuvun valinnassa ja hankkimisessa tulee olla tarkkana ensinnäkin sen suhteen, että sukellukseen ja uintiopetukseen tarkoitetut märkäpuvut eivät sovellu triathloniin ja avovesiuintiin. Kannattaa siis suoraan hankkia uintiin tarkoitettu märkäpuku, vaikka sukelluspukujen hinnat ovat usein huokeampia ja saatavuuskin saattaa olla parempi.

Jos mahdollista, märkäpukua kannattaa myös sovittaa ja mielellään “koeuida”. Aloittelevan triathlonistin / uimarin ei useimmiten kannata hankkia heti ns. huippuluokan pukua, jonka on nähnyt komeilevan suosikki-triathlonistinsa päällä lehden kannessa, sillä monesti esimerkiksi näiden pukujen “kelluttavuusominaisuudet” eivät riitä aloittelevalle uimarille, jolla tekninen uintiosaaminen ei vielä ole hyvällä tasolla.

Triathlonin suosio on lisääntynyt räjähdysmäisesti maailmalla ja Suomessa muutamassa vuodessa. Joroisissa 19.-20.7 järjestettävän Finntriathlonin puolimatkan 1000 osallistujapaikkaa myytiin loppuun jo talven aikana. Tämän vuoden Finntriathlonille osallistujista noin puolet on ensikertalaisia.

MUUT UINTIVARUSTEET

Triathlonista innostuessa ja avovesiuintimäärien lisääntyessä kannattaa harkita ns. avovesiuimalasien hankkimista. Avovesilaseissa on useita ominaisuuksia, joita monissa halliin tarkoitetussa laseissa ole, kuten hyvä uv-suojaus sekä peililinssit, jolloin aurinkoa vastenkin on miellyttävämpi uida ja vedessä helpompi suunnistaa

Uimalakki on välttämätön viileässä järvivedessä myös miehille. Kylmissä vesissä lakkeja kannattaa pukea vaikka kaksi päällekkäin.

TRIATHLONPUKU

Periaatteessa triathlonkisasta selviää uimapuvulla ja vaikka sen päälle pyöräilyn ja juoksun ajaksi puetuilla shortseilla. Harrastusmukavuutta kuitenkin lisää huomattavasti täysverisen triathlonpuvun hankinta. Triathlonpuku on sekoitus pyöräilyhousuja, uimapukua ja juoksuhousuja ja samaa pukua siis käytetään kisan alusta loppuun asti, myös märkäpuvun alla uidessa.

Hyvän triathlonpuvun materiaali muistuttaa uimapukua ja on siis nopeasti kuivuvaa. Puvussa / shortseissa on pyöräilyhousuista tuttu säämiskäpehmuste, jolloin pyöräosuudella ei satula pääse hankaamaan ja aiheuttamaan kipua. Säämiskä on kuitenkin huomattavasti ohuempi kuin tavallisissa pyöräilyhousuissa, jolloin se ei ole tiellä ja ahdistamassa myöskään juoksuosuudella.

Triathlonpukuja on sekä yksiosaisia ns. haalarimallisia sekä kaksiosaisia. Puvut ovat aina hihattomia ja lahkeet ovat reisimittaiset. Hyvissä triathlonpuvuissa on pienet selkätaskut, joihin saa laitettua esimerkiksi geeliä ja patukoita kisan ja treenien ajaksi. Joissakin naisten puvuissa on ns. sisäänrakennettu rintaliiviosa, mutta useimmiten puvun alla tulisi käyttää kunnollisia urheilurintaliivejä. Housujen alle alushousuja ei tule laittaa, sillä housujen säämiskäosa on saumaton hiertymien välttämiseksi.

Triathlonpuvun hankinnassa tulee kiinnittää huomiota erityisesti puvun istuvuuteen. Housuosa ei saa olla liian iso, vaan säämiskän pitää istua napakasti. Myös kainalon alueen istuvuuteen tulee kiinnittää huomiota, ettei se hankaa juostessa.

PYÖRÄ

Harrastuksessa pääsee alkuun millä tahansa pyörällä, jossa tulee turvallisuussyistä olla toimivat jarrut. Jarrujen toimivuus tarkistetaan useimmissa kisatapahtumissa ennen lähtöalueelle pääsyä.

Jos triathlonista innostuu, on edessä useimmilla paremman pyörän hankinta, mikä on myös se hinnakkain pala harrastusta. Pyörän hankinnasta on Fitlandiassa oma tietopaketti, jossa aihetta käsitellään tarkemmin.

Paremman pyörän hankkimisen yhteydessä hankitaan usein myös pyöräilykengät ja lukkopolkimet, joilla ajamisesta saa huomattavasti enemmän irti kuin lenkkarilla poljettaessa.

Opettele myös vaihtamaan tai paikkaamaan rengas sekä hanki pyörään kiinnitettävä pieni pumppu, sillä triathlontapahtumassa kilpailijan itsensä pitää vaihtaa puhjennut rengas ja suorittaa myös muut pyörän huoltotoimenpiteet, jos tarvetta sellaisille ilmenee. Pyörän kunto kannattaakin tarkistaa ennen triathlontapahtumaan lähtöä huolellisesti.

PYÖRÄILYKYPÄRÄ

Yhteenkään triathlontapahtumaan ei pääse osallistumaan ilman pyöräilykypärää, joten mikäli sellaista ei vielä löydy kaapista, on se jokaisen triathlonin pariin mielivän hankinta nro 1!

Kypäriäkin löytyy moneen lähtöön marketin 19,90 hintaisesta useiden satojen eurojen aika-ajokypäriin. Harrastelija pärjää tavallisella kypärällä. Tärkeintä on kypäränkin hyvä istuvuus juuri omaan päähän, onhan se triathlonistin paras henkivakuutus.

JUOKSUKENGÄT

Hyvät ja omalle askeleelle sopivat juoksukengät ovat kypärän ja pyörän jälkeen triathlonistin tärkeimmät varusteet. Juoksukengät tulisi valita tarkasti asiantuntijan opastuksella (ei siis summamutikassa halvimmasta nettikaupasta tilaamalla), jos aikoo aloittaa säännöllisen juoksulenkkeilyn ja haluaa välttyä turhilta jalkavammoilta ja -kivuilta. Lenkkikengistä ja niiden valinnasta löydät perustietoa täältä.

Aloitteleva triathlonharrastaja pärjää tavallisilla “perustossuilla” ja innon lisääntyessä kaappiin voi hankkia erityiset kisatossut. Suositeltava hankinta triathlonista innostuville ovat myös pikanauhat juoksukenkiin, jolloin kesken suorituksen ei tarvitse pysähdellä sitomaan kengän nauhoja ja vaihdot sujuvat jouhevasti. Pikanauhat ovat muutaman euron hankinta ja sopivat kaikkiin juoksukenkiin.

TREENIKAVERI

Vaikka yksilölajista onkin kysymys, on triathlonin harrastaminen ystävän kanssa tai hyvässä porukassa huomattavasti hauskempaa kuin yksin. Yhdessä harrastaessa saa myös toisesta turvaa esimerkiksi pitkille pyörälenkeille tai avovesiuintitreeneihin. Avoveteen ei tulisikaan koskaan lähteä uimaan yksin ja pyörälenkille kannattaa muistaa aina ottaa vähintäänkin kännykkä turvaksi mukaan.

Fitlandia.fi on uusi, kasvava ja kehittyvä liikkumisen ja terveellisen elämän yhteisö. Haluamme kehittää sivustoamme koko ajan paremmaksi ja siihen tarvitsemme teidän apuanne. Kerro meille mikä toimii ja mikä ei ja mistä haluaisit fitlandiassa lukea. Voit lähettää kommenttisi sähköpostiosoitteeseen info@fitlandia.fi, tämän artikkelin alle tai vierailla facebook-sivuillamme. Kehittävä palaute on aina tervetullutta!

Muokattu viimeksi 1.5.2013

 

 

 

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *