Tutkimus: Diabetes kuriin liikkumalla!

Amerikkalais-tanskalainen tutkimus antaa osviittaa siitä, että lihasvoimaa kehittävät aktiviteetit kuten vastusharjoittelu, jooga, venyttely, yms. alentavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lihaskuntoharjoittelu ei siis paranna pelkästään ulkoista ”habitusta”, vaan sillä näyttäisi olevan todellinen tutkitusti terveyttä edistävä vaikutus!

Vähintään 2,5h viikossa

Kyseisessä tutkimuksessa seurattiin lähes 100,000 naista yli kahdeksan vuoden ajan. Mitä enemmän naiset harjoittelivat sitä pienempi heidän riskinsä tyypin 2 diabeteekseen sairastumiselle oli. Niillä naisilla, jotka tekevät lihaskuntoa kehittäviä aktiviteettejä yli 150 minuuttia viikossa, on tutkimuksen mukaan 30-40% matalampi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin naisilla, jotka ovat inaktiivisia. Huomattavaa tutkimuksessa oli, että lihaskuntoharjoittelun ei tarvinnut olla ”perinteistä” painojen nostelua, vaan myös kevyemmät aktiviteetit, kuten jooga, johtivat samaan tulokseen.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 (aikuistyypin) diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 250.000. Lisäksi noin 200.000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Syy

Haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinituotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Oireet

Usein oireeton, kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Todetaan usein sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Oireita voivat olla esimerkiksi väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta.

Sairastumisikä

Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa ja yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

Ehkäisy

Liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus.

Lähde: Diabetes-liitto

Niillä naisilla, jotka tekivät viikossa yli 150 minuuttia aerobista liikuntaa (juoksua, rivakkaa kävelyä, tms. sykettä nostattavaa liikuntaa) sekä vähintään 60 minuuttia lihaskuntoa kehittävää harjoittelua oli kaikista pienin riski sairastua diabeetekseen. Kaksi ja puoli tuntia aerobista liikuntaa sekä vähintään tunti lihaskuntoa viikossa näyttäisi vähentävän tutkimuksen mukaan diabeteksen riskiä 60-70% (!) niihin verrattuna, jotka eivät liiku.

Tutkimuksessa suurimmat terveyshyödyt saivat kuitenkin ne, jotka siirtyivät sohvan pohjalta liikkujiksi eli joiden liikuntamäärä lisääntyi nollasta hieman, noin tuntiin viikossa. Näyttäisi siis, että jopa pienet muutokset aktiivisuudessa voivat tarjota merkittäviä terveyshyötyjä! Vinkki: aloita vaikka nousemalla tuolilta ylös!

Aikaisemmissa tutkimuksissa ollaan osoitettu, että aerobinen liikunta vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä, mutta tämä tutkimus osoittaa, että myös pelkällä lihaskuntoharjoittelulla on hyötyjä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Jos siis ei satu olemaan kävelyn, lenkkeilyn, pyöräilyn tms. aerobisen liikunnan ystävä, voi terveyden pelastaa erilaisten lihaskuntoaktiviteettien parissakin! Tietysti mitä monipuolisemmin liikut, sitä parempi!

Liikuntapiirakasta apua

Suomessa nämä edellä mainitun tutkimuksen edut voi saada esimerkiksi UKK-instituutin Liikuntapiirakkaa noudattamalla. Liikuntapiirakka on erinomaisen selkeä tiivistys siitä liikuntamäärästä, jonka tarvitsemme terveytemme edistämiseen. Liikuntapiirakka kiteyttää 18–64 vuotiaiden viikoittaisen terveysliikuntasuosituksen:

1) Kestävyyskuntoa pitäisi parantaa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2h 30min reippaasti TAI 1h 15min rasittavasti.

2) Lihaskuntoa ja liikehallintaa pitäisi kohentaa ainakin 2 kertaa viikossa.

Lopuksi mietittävää meille kaikille:

Käyttämällä viikossa aikaa liikkumiseen 2h 30min (reippaasti) + 2 kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa (esim. a’ 45min) aikaa liikkumiselle tarvii varata n. 4h viikossa. Tuo 4h on 2,4% viikon kokonaistuntimäärästä!

Käyttämällä 2,4% viikon kokonaistuntimäärästä liikumiseen pystyt siis vähentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä 60-70%!

Joko liikutaan ja liikutetaan? ;)

 

Facebook-sivuillamme lisää tärppejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta. Tykkää ja pysy ajan tasalla! :)

Lähteet:

Alkuperäinen tutkimus: Grøntved, Anders, et al. ”Muscle-Strengthening and Conditioning Activities and Risk of Type 2 Diabetes: A Prospective Study in Two Cohorts of US Women.” PLoS medicine 11.1 (2014): e1001587.

Tiivistelmä:

Harvard School of Public Health: http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/type-2-diabetes-risk-lowered-with-muscle-training/

ScienceNordic

Päivitetty viimeksi 09.09.2015

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *