Uimarin välineet ja varusteet

Uinti ei ole varsinaista välineurheilua, mutta apuvälineillä saa voimaa ja vaihtelua treeniin.

Uimapuku

Lähimarketin alelaarista ostettu uimapuku venähtää ja kulahtaa nopeasti. Ranta-elämään tarkoitetut viritykset eivät tahdo edes pysyä yllä. Satsaa siis laadukkaampaan ja kloorivettä kestävään uimapukuun. Uimapuku kannattaa hankkia urheilukaupasta, netistä tai vaikka oman seuran kautta. Ole tarkka koon valinnassa: puvun pitää tuntua kuivana napakalta, mutta se ei saa hiertää tai kiristää liikaa. Vedessä kangas joustaa aina jonkin verran.

Uimalakki

Ilman lakkia uiminen on vähintäänkin epämiellyttävää niin itselle kuin muille. Lakki pitää hiukset poissa silmiltä ja altaasta sekä sujuvoittaa etenemistä. Uimalakkeja tehdään monista erilaisista materiaaleista, kuten silikonista, lycrasta ja kankaasta. Itselle sopivin vaihtoehto löytyy testaamalla. Lakin on hyvä olla napakka, mutta se ei saa kiristää. Tiukkaakin tiukemmat lakit kannattaa jättää kilpailuihin.

Uimalasit

Uimalaseja on satoja erilaisia: lasten laseja, ensilaseja, avovesilaseja ja kisalaseja sekä laseja vahvuuksilla. Sopivat lasit löytää vain kokeilemalla, sillä kasvojemme muodot ja mitat vaihtelevat.

Hyvät lasit on varustettu tuplanauhalla. Laita ylempi nauha takaraivolle ja alempi noin viisi senttiä alemmas, reilusti korvien yläpuolelle. Tällöin molemmat nauhat vetävät linssejä eri suuntiin ja lasit pysyvät paremmin paikallaan. Jos nauhoja on vain yksi, laita se takaraivolle riittävän korkealle. Nenäkappaletta voi yleensä säätää.  Mikäli uit ulkona, valitse tummempi lasi tai peililasi. Linssejä saa myös polaroituina.

Kisoissa lasien on pysyttävä hypyissä ja käännöksissä hyvin paikoillaan. Mitä matalampi ja kaarevampi linssi, sitä parempi. Parhaimmat kisalasit ovat sivuprofiililtaan otsan ja poskien tasolla, jolloin veden vastus on minimaalinen.
Useimmissa laseissa on huurteenestokalvo, jonka vuoksi lasien sisäpintoihin ei saa koskea. Kalvo voi vaurioitua kosketuksesta, jolloin lasit alkavat huurtua. Huuhtele lasit jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilytä niitä lasien mukana tulevassa säilytyspussissa.

Kisapuvut

“Hyvä kisauikkari on selkeästi tiukempi kooltaan kuin vastaavan mallinen treeniuikkari. Pitkälle matkalle valitaan yleensä hieman löysempi malli kuin pikamatkoille. Isoimmilla valmistajilla on hyvät mittataulukot auttamaan oikean koon valinnassa.” – Janne Virtanen, masters-kilpauimari, uimapukujen välittäjä kertoo.

Miesten kisapuvussa vyötärön pitää sääntöjen mukaan olla navan alapuolella. Lahje ei saa ulottua polven päälle. Polvipituisella mallilla tavoitellaan kompressiota, liukuvuutta ja kelluttavuutta.

Naisten puvussa lahje ei saa ulottua polven päälle eikä siinä saa olla hihoja tai vetoketjua. Puku tukee vartalon asentoa ja pitää sen oikeana kompression avulla. Puvulla tavoitellaan myös liukuvuutta ja kelluttavuutta.

Hyvissä kisapukujen reidessä on silikoninauha, joka estää lahkeen liikkumisen startissa ja uinnin aikana. Puku pitäisi aina kastella kaula-aukosta ja rinnasta läpimäräksi ja liimata se ihoon kiinni, sillä vesi ei läpäise sitä.

Urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet

Uintiin sopivat urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet antavat tietoa muun muassa harjoituksen kestosta, sykkeestä, intervalleista, uintimatkasta ja tahdista. Jos varsinaisen harjoituspäiväkirjan pitäminen tuntuu työläältä, kello on kätevä apuväline. Useimpien laitteiden tiedot voi siirtää verkko- tai mobiilisovellukseen, jossa omaa harjoitusta ja suorituskyvyn kehittymistä voi seurata.

Urheilukello uimarin apurina

Erilaisilla urheilukelloilla voi seurata omaa uintia. Kello voi tunnistaa käden liikkeestä nopeuden, käännökset sekä eri uintilajit. Tässä vinkkejä uimarille sopivan rannelaitteen valintaan ja käyttöön.

Vedenpitävyys ja istuvuus

Uintikäyttöön suunnitellut urheilukellot ovat vedenpitäviä. Jos ostat perinteisemmän sekuntikellon, muista varmistaa, että kello kestää uimisen. Vesitiiviys ei välttämättä kerro kaikkea. Kokeile kelloa ranteeseesi aina ennen ostoa. Hyvä istuvuus on tärkeää.

Sykemittaukseen vyö

Sykettä voidaan mitata myös vedessä. Kannattaa huomioida, että tämä on mittarikohtainen ominaisuus. Tarkka sykemittaus vaatii useimmiten sykevyön muistitoiminnolla. Sykevyö tallentaa syketiedon ja vie sen kelloon kun kello ja vyö ovat veden yläpuolella. Osa laitteista näyttää myös reaaliaikaista sykettä vedessä. Rannesykkeen tarkkuus riippuu uimarin käden muodosta ja kellon istuvuudesta.

Apuvälineitä

Verkkokassi

Omat varusteet on kätevintä kantaa pukutiloihin ja altaalle sopivassa kassissa. Esimerkiksi erilaiset verkkokassit ovat käteviä, sillä niitä voi kantaa olalla eikä vesi kerry niiden sisään.

Pullarit

Reisien väliin laitettavat kellukkeet eli pullarit auttavat pitämään vartaloa virtaviivaisena. Pullarit kannattelevat alavartaloa hieman samaan tapaan kuin märkäpuku. Pullareiden avulla harjoitus voidaan kohdistaa paremmin pelkkiin käsivetoihin.

Lättärit

Käsiin kiinnitettävät läpyskät eli lättärit lisäävät käden pinta-alaa ja tehostavat siten käsivetoa. Malleja on lukuisia. Aloitteijalle sopivat pienemmät sormilättärit, harjaantuneemmalle isommatkin lättärit. Lättäreillä harjoittelu auttaa parantamaan vesituntumaa ja voimaa sekä ohjaa ranteen ja vedon oikean suuntaiseksi. Kiinnitä lättäreitä käyttäessäsi huomiota tekniikkaan, sillä ne kuormittavat herkästi olkapäitä.

Lauta

Uintiharjoitteluun tarkoitettuja muovisia lautoja voi lainata useimmista uimahalleista. Kädet lepäävät laudan päällä, jotta potkuihin voi keskittyä. Lautoja löytyy moneen lähtöön suorakaiteen mallisista suippokärkisiin. Muista, että lauta vääristää uintiasentoa. Voit käyttää laudan kaverina snorkkelia, jolloin uintiasento pysyy parempana.

Räpylät

Jos olet aloittelija, räpylät voivat auttaa sinua hahmottamaan hyvää uintiasentoa. Myös delfiinipotkujen harjoittelu on aluksi helpompaa räpylöillä. Räpylöiden suurin hyöty on nilkan liikkuvuuden lisääminen. Nilkan elastisuus on uimarille erittäin tärkeä ominaisuus.

Valitse räpylät huolella. Ne eivät saa kiristää, sillä se voi aiheuttaa kramppeja. Liian isot räpylät taas saattavat tippua jalasta tai hiertää ihoa. Uusimmat räpylämallit ovat kooltaan melko pieniä, mikä tekee uinnista luonnollisempaa – potkufrekvenssin on pysyttävä yhtä nopeana kuin normaalissa potkussa. Rintauintiin löytyy omia räpylämalleja.

Snorkkeli

Snorkkelin avulla voit keskittyä pelkästään uintiin, sillä päätä ei tarvitse nostaa vedestä hapen ottamiseksi. Keskisnorkkeli on uimarin valinta, sillä se pysyy paikallaan kovemmassa vauhdissa. Sivusnorkkeli ei sovellu kuin sukellukseen.

Snorkkelia käytetään potkuissa oikean uintiasennon saavuttamiseksi. Siitä on hyötyä myös erilaisissa tekniikkaharjoitteissa. Kun kasvot ovat koko ajan vedessä, pystyt paremmin seuraamaan käsivetoa.

Nenäklipsi

Sieraimet sulkevalla klipsillä saat vältettyä veden menemisen nenään. Vaikka veden meneminen nenään saattaa tuntua välillä epämiellyttävältä, totuttele veteen ilman sulkimia. Nenän käyttöön harjaantuu kyllä. Selkäuimarit käyttävät klipsiä pitkien startti- ja käännösliukujen vuoksi.

Korvatulpat

Jos veden meneminen korvaan rassaa, kokeile korvatulppia. Esimerkiksi apteekeista ja urheiluliikkeistä saatavat silikonitulpat estävät tehokkaasti veden pääsyn korvaan. Silikonimassasta voit muotoilla pallon ja painaa sen korvakäytävän suulle.

Allastossut tai -sandaalit

Altaiden lattiat tuppaavat olemaan liukkaita. Niiden kosteilla ja lämpimillä pinnoilla saattaa myös elää sienirihmastoja. Muoviset allastossut ja -sandaalit ovat hyvä hankinta. Ne voi huuhdella käytön jälkeen ja jättää kuivumaan seuraavaa kertaa varten.

Lue lisää Uimarin treenikirjasta!

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *