Uudet ruokatrendit – mitä uskoa?

Uusia ruokatrendejä ja dieettejä nousee pinnalle aina välillä iltapäivälehtien otsikoissa ja Internetin ihmeellisessä maailmassa. Mistä sitten tietää, mikä ruokatrendi on oikeasti hyväksi ja mikä on pelkkää humpuukia?

Tähän ei ole varmasti yhtä ainoaa ja oikeaa vastausta, sillä ruoka-asiat ovat yksilöllisiä, mutta tiettyjä asioita kannattaa huomioida uuden ”ihmedieetin” ilmestyttyä. Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin, kun seuraava ihmedieetti sattuu silmiisi tai kun joku suosittelee sinua vaihtamaan siitä perusterveellisestä ruokavaliosta vaihtoehtoiseen:

Näyttökuva 2014-2-21 kello 11.52.25

1. ”Lupaamme tuloksia heti!”

Lupaus välittömistä tuloksista on varmasti sellainen huomion herättäjä, johon lähes jokainen on törmännyt jossain yhteydessä. Jos uuden ruokatrendin sanotaan muuttavan elämäsi hetkessä, pudottavan painoa 10kg viikossa, tms. yhtä hurjaa niin epäilysten on syytä herätä.

2. Epärealistiset väitteet

Epärealistisia väitteitä on laidasta laitaan. Edellisen kohdan nopeiden ja lähes uskomattomien tulosten lupaaminen lyhyessä ajassa on yksi perinteisimmistä, mutta joskus kuulee myös, että ruokavalion avulla ollaan parannuttu astmasta tai että hanavettä ei voi juoda tai kalaa ei kannata syödä jne. Tällaisten sattuessa silmiin, kyseenalaistus saattaa olla hyvästä.

3. Ehdottomuus  

Jos uusi trendi kieltää jyrkästi jonkun ravintoaineen (hiilihydraatit, proteiinit, rasvat,..) niin silloin ollaan todennäköisesti menossa metsään. Kaikki ravintoaineet ovat tärkeitä tasapainoisen ruokavalion kannalta, erilaisia painotuksia niiden suhteen toki on!

4. ”Tutkimustieto”

Jos asian puolesta tai vastaan löytyy tutkimus, se ei vielä itsessään kerro oikeastaan mitään luotettavuudesta. Tutkimuksia on joka lähtöön, mutta jos niitä aioitaan käyttää oikeasti todistusaineistona niin silloin niiden on täytettävä laatukriteerit. Ravitsemustieteessä ei voida puhua absoluuttisista totuuksista, kuten matematiikassa tai fysiikassa, koska niin moni asia (perimä, ympäristötekijät, ym.) vaikuttavat tuloksiin. Tämän vuoksi on järkevämpää ja paljon luotettavampaa uskoa sellaiseen tietoon, johon on päädytty kymmenien tai satojen samansuuntaisten tulosten kautta suuren ihmisjoukon kohdalla kuin ”faktaan”, joka on peräisin yksittäisestä tutkimuksesta tai varsinkaan yksittäisen ihmisen kokemuksesta!

Lopuksi

On hyvä asia, että ravintoasiat kiinnostavat ja ja puhuttavat ihmisiä. Lööpissä paistattelevat uudet ihmedieetit saavat varmasti aina jonkun tarkastelemaan omaa ruokavaliotaan uudesta näkökulmasta ja monille erilaiset uudet ihmedieetit tuottavat tuloksia ainakin aluksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että pitkällä tähtäimellä kaikista parhaimman tuloksen saa todennäköisemmin sillä tylsähköllä, harvemmin iltapäivälehtien otsikoissa pyörivällä,  perusterveellisellä, ruokavaliolla. ;)

Facebook-sivuillamme lisää tärppejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta. Tykkää ja pysy ajan tasalla! :)

Päivitetty viimeksi 16.08.2015

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *