Vielä ehdit tänä kesänä ensimmäiselle triathlonillesi!

Onko työkaverisi innostunut triathlonista ja hänen kertomuksensa ovat saaneet sinutkin harkitsemaan lajin kokeilua? Vai oletko jo juossut maratonin tai puolimaratonin ja etsit itsellesi uusia haasteita? Tai etsitkö itsellesi monipuolista ja hauskaa liikuntaharrastusta, jonka parissa aika ei varmasti käy pitkäksi?

Vaikka kevät on jo melko pitkällä, ei vielä ole liian myöhäistä alkaa valmistautua johonkin tulevan kesän triathlontapahtumista. Suomen kesän triathlon-tapahtumista löytyy matkoja ja sarjoja joka lähtöön aina minimatkoista ironman-kisaan asti. Kalenterissa on useita matalan kynnyksen tapahtumia, joihin voi lähteä mukaan käytännössä kuka tahansa ikään, sukupuoleen, liikuntataustaan ja välineistöön katsomatta.

Monissa kuntoilijoille suunnatuissa triathlontapahtumissa on tarjolla esimerkiksi sprinttimatka, usein virallista matkaa (joka on 750m – 20km – 5km) lyhyemmällä uintiosuudella (yleisimmin 300m), ja esimerkiksi elokuun lopun Helsinki City Triathlonissa osallistumaan pääsee vieläkin lyhyemmillä matkoilla.

Triathlonissa on useita eri matkavaihtoehtoja. Tärkeimmät triathlon-matkat ovat:

Pikamatka eli sprinttimatka: 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua.

Perusmatka eli ”varttimatka” eli olympia-matka: 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja kymmenen kilometriä juoksua.

Puolimatka: 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21 kilometriä juoksua.

Täysmatka eli Teräsmies-matka: 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maraton (42,195 kilometriä) -juoksu.

Myös lapsille on omat matkat triathloniin, riippuen iästä ja kilpailusta.

Vastoin kuin yleisesti luullaan triathlon ei ole pelkästään kovakuntoisten ihmisten laji. Kesäisin triathlon-tapahtumissa näkee kaikentasoisia kilpailijoita ja iso osa on mukana ensimmäistä kertaa. Ei siis kannata missään nimessä jättää triathlon-tapahtumaa väliin sen vuoksi, että ajattelee olevansa ainoa ensikertalainen! Yleensä tapahtuman yhteydessä vaihdetaan lähtöalueella, jopa kisan aikana ja varsinkin kisan jälkeen kokemuksia, ja yleensä tapahtumista saa hyvien kokemusten lisäksi uusia samanhenkisiä ystäviä!

Hyvä lähtökohdat triathlon-harrastuksellesi saat, kun surffailet fitlandiassa ja hankit perustiedot juoksusta, pyöräilystä ja uinnista. Tämän artikkelin luettuasi kun aloitat niin kenties vielä ehdit tänä kesänä ensimmäiselle triathlonillesi!

fitlandia.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Viimeksi muokattu 1.5.2013

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *