Kasvistietoutta ja reseptejä

Rehuista_tietoa_ja_reseptejä

 

  • Kasviksia pitäisi ravintosuositusten mukaan syödä 500g päivässä, mutta enempi on parempi! Tähän lasketaan myös sienet, hedelmät ja marjat.
  • Kasvisten painosta suurin osa on vettä, joten energiasisältö on yleensä pieni. Kuitumäärä on yleensä kasviksesta riippuen kohtalaisen hyvä ja suojaravintoaineita on myös reippaasti, erityisesti raaoissa vihanneksissa.
  • Jos raa’at kasvikset eivät maistu tai masu ei tykkää, kypsennä ne höyrykeittimellä tai vähässä vedessä, ja mieluummin puolikypsiksi.
  • Kasviksia voi laittaa kaikkiin ruokiin, siis oikeasti kaikkiin! Vaikka vain kuullotettua sipulia pihvin päälle tai kastikkeeseen herkkusieniä. Jotain keksii aina! Myös valmiita kasvissuikaleita ja wokkeja voi lisätä pakastimesta suoraan pannulle ja liha sekaan –> nopeaa, helppoa, edullista ja täyttävää!
  • Kasviksissa hiilihydraatti ei aina ole se suurin energiantuoja, sillä toisissa on enemmän rasvaa ja toisissa proteiinia. Rasvat ovat yleensä aina kuitenkin hyvälaatuisia, mutta proteiini monesti hieman heikompilaatuista.
  • Omia kasvissuosikkejani ovat muun muassa porkkanat, parsa- ja kukkakaali, lanttu ja kesäkurpitsa.
  • Näistä suurin osa on edullisia, helposti tehtäviä ja maukkaita. Fenkoleita ja tankoparsoja ostan aina silloin tällöin ja korvasieniä poimin aina välissä, ja sekin pääsee suosikkieni listalle (vaikka ei olekaan kasvis).

Kasviksia_fitlandia

Hunajaiset uunijuurekset:

– Porkkanaa, lanttua, sipulia, bataattia paloiksi (bataatti suurimmaksi ja sipuli pienimmäksi)

– 1tl hunajaa, 1rkl öljyä, yrttejä ja suolaa sekaisin ja valutetaan kasvien päälle. jos iso annos, tuplaa tai triplaa ainemäärät

– Uuniin 175C ja 40min

Lanttulaatikko:

– 1kg lanttua keitettynä

– 0,5dl korppujauhoja

– 2 munaa

– 2rkl siirappia

– 1tl muskottipähkinää, suolaa, paprikajauhetta ja inkivääriä. 0,5tl pippuria

– 1dl maitoa ja 1dl kermaa

–> sekoita tasaiseksi ja lisää keitinvettä kunnes koostumus on vetelää sosetta.

– uuniin 175C ja 1h

Kukkakaalikeitto:

– Iso kukkakaali ja 2-3 sipulia (+valkosipulinkynsiä jos tahtoo)

– Keitetään kypsäksi liemikuutiossa ja vähässä vedessä. Soseutetaan.

– Lisätään yrttejä (rakuuna, meirami, ruohosipuli…) ja suolaa ja pippuria maun mukaan

– 1dl ruokakermaa, 1dl tuore/vuohenjuustoa tai nokare vahvaa homejuustoa

– sekoitetaan taas tasaiseksi.

Nopea parsalisäke:

– keitä parsakaaleja vähässä vedessä kannen alla (höyrystä) puolikypsäksi- kypsäksi

– Lisää maustettua öljyä 1rkl ja sekoita (vaikka samoja kun aiemmassa)

Porkkanaa ja lanttua voi myös raastaa ja paistaa pannulla lisukkeeksi, tai sitten sekoittaa munan, jauhojen ja mausteiden kanssa pihveiksi, jotka paistaa pannulla.

Kesäkurpitsan voi kovertaa ja täyttää vaikka eilisellä jauhelihakastikkeella, ripotella juustoa päälle ja laittaa uuniin kypsymään 175C ja n.15-20min.

Kaikkia juureksia voi maun mukaan käyttää pataruokiin. Tomaattikastike ja liha vain mukaan ja 2-3h pitkä haudutus uunissa niin jo maistuu kasvikset ihan uudella tavalla!

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 30.08.2014

 

Sanna Ketonen

Sanna Ketonen

Kirjoittaja on lääkäri sekä Body Fitnessin tulokkaiden Suomen Mestari 2012 ja yleisen sarjan SM 5. 2013 -163cm -sarjassa.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *