Vihreää hyvinvointia

Hieman viileästä kesän aloituksesta huolimatta luonto vihertää tällä hetkellä parhaimmillaan. Erityisesti täällä kylmässä pohjolassa tämä luonnon vihreys tulisi hyödyntää pitkän, pääasiassa sisätiloissa vietetyn, talven jälkeen täysin siemauksin ennen kuin lehdet taas tippuvat syksyn saapuessa.

Jokainen luonnossa liikkunut on varmasti kokenut itse, miten luonnon vihreys virkistää ja piristää mieltä. Tänä päivänä luonnon tarjoamiin terveysvaikutuksiin on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota ja aiheen ympäriltä ilmestyy aina välillä myös mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Alla muutamia hyvinvointivaikutuksia, joita luonto meille tutkitusti tarjoaa:

– Kaupunkilaisten saama ”viheraltistus” vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin, kun viheralueita käytetään yli 5 tuntia kuukaudessa tai kun kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla vieraillaan 2–3 kertaa kuukaudessa.

– Luonnossa liikkumalla kohollaan oleva verenpaine, syke ja lihasjännitys alenevat. Vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrä veressä nousee ja stressihormoni kortisolin määrä vähenee. Jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan mitattavia hyödyllisiä vaikutuksia, kuten kohonneen verenpaineen laskua. Maksimivaikutus saavutetaan noin kahdessa tunnissa, ja se kestää useita päiviä.

– On havaittu, että ihmiset toipuvat nopeammin ja tarvitsevat vähemmän kipulääkkeitä, mikäli heillä on mahdollisuus katsella luontokuvaa tai maisemaa. Tällä on lukuisia sovellusmahdollisuuksia sairaaloissa, terveyskeskuksissa, työpaikoilla ja kodeissa.

20150605_194002

Näiden terveysvaikutusten saattelemana pieni tehtävä sinulle: Mene tällä viikolla luontoon, pysähdy ja katsele ympärillesi. Löytyykö ympäristöstä jokin tietty paikka tai elementti (kivi, puu, tms.) joka on erityisen mieluinen sinulle? Kun tämä ”mielipaikka” löytyy, asetu siihen hetkeksi ja nauti vihreästä hyvinvoinnista. Niin yksinkertaista terveyden edistäminen on. :)

Aurinkoista viikkoa!


Kirjoittaja on Fitlandian perustaja, liikunta- ja hyvinvointisuunnittelija (UniSport) ja intohimoinen liikkuja.

Päivitetty viimeksi 29.06.2015

Lähteenä käytetty julkaisua: http://www.sitra.fi/julkaisut/Esitteet/2013/Vihreaa_hyvinvointia.pdf

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *