Viikon 10 terveystärppiä osa 3

Terveystärpit ovat lyhyitä tietoiskuja terveelliseen elämiseen ja liikkumiseen liittyen. Tässä 10 tärppiä!
Tärppi 1. Voit helpottaa nukahtamista keskittymällä ajattelemaan vain yhtä asiaa kun painut pehkuihin. Tutkimuksen mukaan nukkumaan mennessä usean asian ”pallottelu” mielessä on yhdistettävissä huonompaan unen laatuun. Kun harjaat hampaitasi tänä iltana, mieti valmiiksi joku yksi (positiivinen) asia, jota mietit käydessäsi nukkumaan. Jos muut asiat yrittävät häiritä, keskitä mielesi tuohon yhteen ajatukseen.
Tärppi 2. Lisää ystäviä – lisää onnellisuutta. Tutkimukset osoittavat, että tärkeimmät onnellisuutta selittävät tekijät ovat ystävien määrä, se miten läheinen suhde on ystäviin ja perheeseen sekä hyvät suhteet työkavereiden ja naapureiden kanssa. Nämä tekijät näyttäisivät selittävän 70% onnellisuudesta.
Tärppi 3. Erittäin kovan kuormituksen (harjoituksen) jälkeen aina 72 tuntiin asti (”avoin ikkuna” -teoria) immuunijärjestelmä on heikentynyt ja tuona aikana bakteerit ja virukset voivat päästä elimistöön normaalia helpommin.
Tärppi 4. Kohtuullinen liikunta ja urheilu parantaa immuniteettia ainakin ylähengitysteiden infektioille.
Tärppi 5. Nopeat lihassolut vähenevät iän mukana, jolloin nopeusvoiman (ja nopeuden) lasku ilmenee vanhetessa vielä suurempana kuin maksimivoiman lasku.
–
–
Tärppi 6. Proteiinin riittävä saanti vähentää lihasten surkastumista ikääntymisen myötä.
Tärppi 7. Kestävyysharjoittelu kannattaa. Tutkimus osoittaa, että kestävyysharjoitellut vanhus on kuntonsa suhteen keski-ikäisen tasolla!
Tärppi 8. Tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että proteiininsaanti pitkin päivää olisi hyödyllistä palautumisen ja lihaskehityksen optimoinnissa. Jokaisella aterialla tulisi nauttia laadukkaita proteiineja.
Tärppi 9. Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio suurentaa urheilijallakin LDL- ja kokonaiskolesteroliarvoja huolimatta siitä, että liikunnalla on edullinen vaikutus kolesteroliarvoihin.
Tärppi 10. Henkilöstöravintoloissa ruokailevat syövät enemmän kasviksia ja kalaa kuin muualla lounastavat. Muissa lounaspaikoissa aterioivat syövät enemmän pitsaa ja virvoitusjuomia.
—
Päivitetty viimeksi 30.01.2014
Tärppien lähteet:
1. Abdell Khalek, A., O. Al-Meshaan, and A. Al-Shatti. 1995. ”Themes of Presleep Thoughts.” Journal of the Social Sciences 23:63
2. C Murray, MJ Peacock. 1996. A model-free approach to the study of subjective well-being.
3.-5. Mero, Antti, et al. ”Urheiluvalmennus.” Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä (2004).
8..9. Borg, Patrik, et al. ”Liikuntaravitsemus.” Lahti: VK-kustannus (2006).
10. Raulio, Susanna, et al. ”Työaikainen ruokailu Suomessa.” Kolmen valtakunnallisen seurantatutkimuksen tuloksia. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B 3 (2004).