Viikon 10 terveystärppiä osa 4

Terveystärpit ovat lyhyitä tietoiskuja terveelliseen elämiseen ja liikkumiseen liittyen. Tässä 10 tärppiä!
Tärppi 1: Tutkimuksen mukaan terveellinen niin sanottu virallisten suositusten mukainen ruokavalio keski-ikäisillä naisilla ennusti vahvasti parempaa ja terveempää vanhuutta. Tutkitustikin näyttäisi siis siltä, että ravitsemussuositusten noudattaminen kannattaa! (lähde)
Tärppi 2: Kokeellisesti on havaittu, että 90 minuutin kestoinen kognitiivinen ponnistelu tuottaa henkistä väsymystä ja että se puolestaan heikentää fyysistä suorituskykyä ja vaikuttaa fyysisen rasituksen tuottamaan lihasväsymykseen.
Tärppi 3: Lihas on latinaksi musculus, joka voidaan suomentaa ”pieni hiiri”, sillä hiiren latinankielinen sukunimi on mus. Jos ajattelee lihaksen rakennetta niin hyvällä mielikuvituksella se voisi muistuttaa pientä hiirtä.:)
Tärppi 4: Työskentelevää lihasta voidaan verrata moottoriin – molemmat kuluttavat polttoainetta eli energiaa tuottaakseen liikettä, kuumenevat prosessissa ja tuottavat lopulta jätetuotteita.
Tärppi 5: Kaikki liikuntamuodot kuormittavat eri lihasryhmiä eri tavalla, ja siksi myös sykealueet ja kynnykset (aerobinen/anaerobinen) ovat erilaisia!
–
–
Tärppi 6: Spesifisyyden periaate: ”Se ominaisuus, mitä harjoitetaan, kehittyy.” Kestävyysharjoittelu kehittää kestävyyttä, nopeus kehittyy nopeusharjoittelulla ja ne lihakset kehittyvät, joihin harjoitus kohdistuu.
Tärppi 7: Hyvä peruskestävyys on välttämätön ominaisuus kaikissa kestävyyslajeissa, sillä se mahdollistaa nopeamman palautumisen ja lisää urheilijan ”kapasiteettia” harjoitella määrällisesti paljon.
Tärppi 8: Ikävuosien 30-50 aikana voiman taso on melko vakaa tai laskee varsin vähän. Kuudennella vuosikymmenellä voima laskee molemmilla sukupuolilla mutta erityisesti naisilla ja hyvin nopeaa väheneminen on 70 ikävuoden jälkeen.
Tärppi 9: Sydämen syke ja verenpaine laskee ja verenpaine pienenee sekä levossa että rasituksessa kestävyysharjoittelun seurauksena.
Tärppi 10: Vesi muodostaa 40-70% koko kehon painosta riippuen iästä, sukupuolesta ja kehon koostumuksesta. Vesi on elintärkeä ravinne ja se on kehossa mm. kuljetuksen ja reaktioiden väliaine.
—
Facebook-sivuillamme lisää tärppejä ja juttuja terveellisestä elämäntavasta. Tykkää ja pysy ajan tasalla! :)
Lähteet:
Tärppi 2.: Ahonen, Jarmo, and Marita Sandström. ”Liikkuva ihminen.” Aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. Lahti: VK-Kustannus Oy (2011).
Tärpit 3.-6.: SUL. Fyysisen harjoittelun perusteet (2002).
Tärpit 7.-10.: Mero, Antti, et al. ”Urheiluvalmennus.” Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä (2004).