Viikon 10 terveystärppiä osa 7

Terveystärpit ovat lyhyitä tietoiskuja terveelliseen elämiseen ja liikkumiseen liittyen. Tässä 10 tärppiä!

Tärppi 1: Jos tauotat ruoan jälkeistä istumista 20 minuutin välein kevyellä 2 minuutin kävelyllä, laskee verensokeritasosi 27% verrattuna istumiseen.

Tärppi 2: Useimmat nopealla menetelmillä painoaan pudottavat ihmiset saavat 1/3 pudotetusta painostaan takaisin seuraavan vuoden aikana ja 50-97% ihmisistä palaa lähtöpainoonsa 4-5 vuoden aikana. On siis tärkeää muuttaa elintapoja pysyvästi lyhyiden ”superdieettien” suosimisen sijaan!

Tärppi 3: Ajanpuute syynä liikkumattomuuteen? Ajankäyttötutkimuksen mukaan suomalaisten vapaa-aika vuorokaudessa on lisääntynyt vuoden 1979 viidestä tunnista ja 38 minuutista vuoden 2009 kuuteen tuntiin ja 15 minuuttiin. Suomalaisten vapaa-aika on siis lisääntynyt 30 vuodessa keskimäärin 37 minuuttia päiväkohtaisesti.

Tärppi 4: Suomalaisten energiansaanti, eli ruuan mukana saatava energiamäärä, on vähentynyt tai korkeintaan pysynyt samana viimeisen 20 vuoden aikana. Finravinto-tutkimuksen mukaan energiansaanti on tippunut miehillä noin 600 ja naisilla noin 400 kilokaloria päivässä!

_0071_s6-30_20_07_13_04_09

Kokeile käykö sinulle näin! ;)

Tärppi 5: Työpäivän aikana toimistotyöntekijän lihakset ovat passiivisena keskimäärin 67% ja pahimmillaan jopa 90% ajasta.

Tärppi 6: Suomi on tällä hetkellä Euroopan istuvimpia maita.

Tärppi 7: 35 vuoden aikana aktiivisten työmatkaliikkujien määrä on puolittunut Suomessa 30 prosentista noin 15 prosenttiin.

Tärppi 8: Runsas töissä istuminen on yhteydessä alentuneeseen alaraajojen luiden tiheyteen.

Tärppi 9: Noustessasi seisomaan aktivoit suuret asentoa ylläpitävät lihaksesi ja energiankulutuksesi kasvaa 13-100%.

Tärppi 10: Työt, jotka sisältävät paljon paikallaan istumista tai seisomista, lisäävät tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja jopa 50%. Välillä on siis hyvä vaihtaa asentoa – istui tai seisoi!

 

Tämän viikon tärpit on poimittu Arto Pesolan (LitM) kirjasta Luomuliikunnan vallankumous

Päivitetty viimeksi 13.03.2014

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *