Voimaharjoittelun lyhyt oppimäärä: Maksimivoima

Päivitetty viimeksi 5.5.2017
Voimaharjoittelussa on kolme pääluokkaa: kestovoima, maksimivoima ja nopeusvoima. Tässä ”Voimaharjoittelun lyhyt oppimäärä” -juttusarjassa käymme läpi, mitä eri voiman osa-alueet ovat ja miten voit kehittää niitä. Ensimmäisessä osassa esittelyssä oli kestovoima. Tässä osiossa aiheena on maksimivoima.
Maksimivoima
Maksimivoima jaetaan lihasmassaa kehittävään perusvoimaan ja lihassolujen hermotusta lisäävään maksimivoimaan. Maksimivoimaa saadaan kehitettyä käyttämällä treenissä suuria vastuksia, jotka ovat 85-100% ykköstoistomaksimista. Ykköstoistomaksimilla tarkoitetaan suurinta kuormaa jossain tietyssä liikkeessä, joka pystytään suorittamaan yhden kerran.
Tyypillisesti ykköstoistomaksimit tehdään vapailla painoilla tai erilaisilla voimailulaitteilla. Esimerkkejä tyypillisistä testiliikkeistä ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus, maastaveto ja jälkaprässi. Maksimivoimaharjoittelu parantaa lihasten ”hermotusta” eli harjoittelun tuloksena saadaan rekrytoitua käyttöön uusia motorisia yksiköitä. Tämä puolestaan lisää tehokkaimmin suhteellista maksimaalista voimaa. Mitä suurempi suhteellinen maksimaalinen voima, sitä isompia vastuksia jaksamme nostaa jne.
Yksinkertaistettu tiivistys hermotusta lisäävästä maksimivoimaharjoittelusta: Mikäli haluat välttää lihasmassan kasvua ja hankkia voimaa, on tehokkain keino siihen pienet toistomäärät (1-5) maksimaalisilla vastuksilla.
–

Ilme ja painot pitäisi olla eri luokkaa kuin tässä kuvassa, jos haluttaisiin kehittää voimaa ja/tai lihasta. Rohkeasti isompia painoja kehiin naiset! :)
–
Perusvoima
Jos tavoitteenasi on voiman lisäämisen ohella kasvattaa lihasmassaa, hypertrofinen (lihasmassaa lisäävä) perusvoimaharjoittelu on se juttu. Lihasmassan lisäämiseksi käytetään jonkin verran pienempiä kuormia (noin 60-85% maksimista) kuin hermotusta kehittävässä maksimivoimaharjoittelussa, jolloin toistoja tehdään yleensä 8-12 kpl/sarja. Parhaan harjoitusvaikutuksen aikaansaamiseksi sarjat tulee tehdä niin sanotusti ”uupumukseen asti”.
Olemme lihassolutyypeiltämme erilaisia ja toisille lihas ”tarttuu paremmin” kuin toisille. Jokainen pystyy kuitenkin kehittämään lihasvoimaa ja lihasmassaa kunhan perusperiaatteet ovat kunnossa! Kokemukseni mukaan naisilla on usein se käsitys, että lihasta on melkeinpä mahdotonta kasvattaa. Todellisuus on kuitenkin ihan tutkitustikin se, että naisten lihakset voivat kasvaa treenin alussa jopa samaa tahtia kuin miehillä (lähde).
Toisaalta ”liiallista” äkillistä lihaskasvua on turha pelätä, sillä isompien lihasten kehittäminen vaatii pidempiaikaista määrätietoista harjoittelua eikä kukaan pamahda lihaskimpuksi muutaman viikon tai kuukauden treenaamisen jälkeen. Myös sillä mitä syö, on olennainen merkitys siihen, miten lihas kasvaa. Suomen kokeneimpiin personal trainereihin lukeutuva Timo Haikarainen on kirjoittanut aiemmin Fitlandiaan kokonaisen artikkelin naisten voimaharjoittelusta, jossa näitä asioita käydään tarkemmin läpi – suosittelen lukemaan!
Yksinkertaistettu tiivistys lihasmassaa kasvattavasta perusvoimaharjoittelusta: Mikäli haluat lisätä voiman ohella lihasmassaa, on tehokkain keino siihen 8-12 toiston sarjat lähes uupumukseen asti lyhyillä palautuksilla (1-2 min).
–
Näin kehität maksimi- ja perusvoimaasi
–
Harjoitusesimerkki 1: Maksimivoimaa kehittävä paikkaharjoitus
Tee kutakin liikettä 1-5 toistoa
Sarjoja/liike 3-5
Palautus liikkeiden ja sarjojen välillä 3-4 min
Käytettävä vastus 60-100% maksimista
Suoritustempo: mahdollisimman nopea
1. Jalkakyykky 5/3/2 x 1-2 (lisätään vastusta kuhunkin toistosarjaan)
2. Penkkipunnerrus 5/3/2 x 1-2 (lisätään vastusta kuhunkin toistosarjaan)
3. Leuanveto leveällä myötäotteella 3x 5-8 (tarvittaessa lisäpaino)
4. Rinnalleveto 3x 5-6 (teknisesti haastava liike!)
–
Harjoitusesimerkki 2: Perusvoimaa kehittävä paikkaharjoitus
1. Tee kutakin liikettä 6-12 toistoa
Sarjoja/liike 3-4
Palautus liikkeiden ja sarjojen välillä 2-3 min
Harjoitusliikkeitä 6-10
Käytettävä vastus 60 – 80% maksimista
Suoritustempo nopea mutta hallittu
1. Jalkaprässi/kyykky 4 x 8-10
2. Vinopenkkipunnerrus 3-4 x 6-8
3. Ylätaljaveto rintaan 3-4 x 6-8
4. Hauiskääntö levytangolla/taljassa 3 x 6-8
5. Ojentajapunnerrus taljassa 3 x 6-8
6. Suorin jaloin maastaveto 3 x 10
7. Istumaannousu/vastaava vatsalihasliike 3 x 8-10
–
Henkilökohtaisesti en suosittele hermotusta kehittävää maksivoimaharjoittelua muille kuin pidempään urheilun parissa olleille ja perusvoimaharjoittelua tehneille, joilla on jokin tietty tavoite, jota maksimivoimaharjoittelu tukee. Maksimivoimaharjoittelussa liikuteltavat raudat ovat niin suuria, että loukkaantumisriski on suuri. Maksimikuormia liikuteltaessa liikkuvuus, keskivartalon voima, liiketekniikka ja -hallinta yms. täytyy olla hyvin hallussa! Ennen maksimivoimaharjoitteluun siirtymistä olisikin hyvä käydä tehtävien liikkeiden tekniikat ammattilaisen kanssa läpi.
Perusvoimaharjoittelu puolestaan sopii kaikille, mutta siinäkin aloituksessa maltti on valttia. Hyvän pohjan kovemmalle voimaharjoittelulle saat, kun treenaat koko kropan 6-10 liikkeellä, 8-12 toiston alueella, 2-3 kertaa viikossa. Lihaskuntoharjoittelu on terveyden edistämisen kannalta tärkeää ja lihasvoiman merkitys korostuu, mitä enemmän ikää tulee.
—
FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan
Lähteenä käytetty:
Mero, Antti, et al. ”Urheiluvalmennus.” Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä (2004).
SUL. Fyysisen harjoittelun perusteet (2002).
Hulmi, J. HYPERTROFISEN VOIMAHARJOITUKSEN AIHEUTTAMA LIHASARKUUS JA SIITÄ PALAUTUMINEN (2003). (linkki)
Kuinka montaa liikettä per lihas suositellaan tehtävän kerralla jos puhutaan maksimivoiman kehittämisestä toistoilla 1-5 ja vaikka 4 sarjasta. Riippuu varmastikin myös lihaksesta mutta jos nyt puhutaan vaikka yläselästä. Kiitos!
Terve!
Kiitos kysymyksestäsi! Maksimivoiman kohdalla puhutaan 1-2 / liikkeestä per lihasryhmä. (SUL. Fyysisen harjoittelun perusteet (2002)) Jos mietitään tehokasta voimantuottoa niin siinäkin mielessä useamman kuin kahden liikkeen tekeminen lihasryhmää kohti (jos tehdään esim. 4-7 sarjaa) samassa harjoituksessa ei ole todennäköisesti kovin tehokasta. Tsemppiä treeneihin! /Jussi
Hei! Tarkentava kysymys maksimivoimaharjoittelusta. Tällä hetkellä tavoitteena kehittää ponnistusvoimaa (lentopallo) mahdollisimman paljon kesän mittaa. PV kausi nyt takana noin 2-3kk ja olis tarkoitus lisätä rautaa tankoon ja määriä pienemmäksi suunnilleen koko heinäkuun. Mitä mieltä olet harjoittelumäärästä viikossa maksimia kun puhutaan ponnistusvoiman kasvattamisesta? Suunnittelin 2-3 maximia/vko vai missä menee raja kun tehdään monipuolisesti?! Tarkoitus lisätä sekaan pieni määrä hyppyjä Mm. Boxille. Kiitos :)