Ylikunto voi yllättää

Ylikunto on terminä hieman harhaanjohtava, koska sillä ei tarkoiteta huippukuntoa, vaan päinvastaista tilannetta. Ylikunnossa elimistö on ylirasittunut liian kovan harjoittelun seurauksena, ja suorituskyky on paradoksaalisesti huonompi kuin harjoittelun perusteella olettaisi. Ylikunto on yleensä kilpaurheilijoiden riesa, mutta se voi yllättää myös tavallisen kuntoilijan, jopa vasta-alkajan.

Yleisin syy: liian kova harjoittelu 

Yleisin syy ylikunnon kehittymiselle on määrällisesti tai tehollisesti liian kova harjoittelu: joko harjoittelutunteja on nostettu liian nopeasti, tai kovia harjoituksia tehty liian paljon tai liian kovalla intensiteetillä. Myös yksittäinen todella kova liikuntasuoritus voi altistaa ylikunnolle, jos keho ei ole tottunut runsaaseen fyysiseen rasitukseen. Liian raskas harjoittelu johtaa heikkoon palautumiseen ja lopulta ylikuntoon.

Ylikunto diagnosoidaan lääketieteellisesti ainoastaan oireiden perusteella, eikä esimerkiksi laboratoriokokeista ole diagnoosin kannalta hyötyä. Ylirasitustilan oireet ovat toisinaan epämääräisiä, jolloin diagnosointi voi viivästyä. Väsymys, korkea leposyke, alakuloisuus, haluttomuus harjoitella ja toistuvat infektiot ovat merkkejä ylirasittuneesta elimistöstä.

Akuutti ja krooninen ylirasitustila

Ylirasitustila voi ilmetä kahdella tavalla: joko akuuttina tai kroonisena. Akuutti ylirasitustila johtuu yleensä yhdestä tai muutamasta peräkkäisestä kovasta suorituksesta. Esimerkiksi maratonin jälkeen elimistö voi olla akuutissa ylirasitustilassa. Tällöin tärkeää levätä heti, kun elimistö tuntuu väsyneeltä. Myös riittävästä nesteytyksestä ja ravinnon saamisesta on huolehdittava. Yleensä keho palautuu akuutista ylirasitustilasta parissa päivässä, jos vaan lepoon ja palautumiseen panostetaan.

Jos akuuttia ylirasitustilaa ei malteta hoitaa levolla pois, voi tilanne johtaa krooniseen ylirasitustilaan. Krooninen ylikunto on yleensä akuuttia hankalampi havaita, ja se saattaa kehittyä salakavalasti treenikauden edetessä. Harjoitustehojen tai –määrien kasvattaminen voi johtaa huippukuntoon, mutta myös krooniseen ylikuntoon – raja näiden kahden välillä voi olla häilyvä.

Kroonisen ylirasitustilan oireet ovat samanlaiset kuin akuutinkin, mutta erityisesti infektioriski on kroonisesti ylirasittuneella korkea. Seuraukset voivat olla kohtalokkaat, jos ylirasitustilan päälle saadussa kuumeisessa flunssassa lähdetään harjoittelemaan!

Ylirasitustilan syntyyn ei vaikuta pelkkä fyysinen harjoittelu, vaan myös henkisellä kuormituksella on sormensa pelissä. Töistä tai opiskeluista stressaantuneena tai ihmissuhdeongelmien keskellä painiskellessa keho ei välttämättä jaksa ottaa vastaan tavanomaista treenimäärää. Henkisen kuormituksen ollessa kova kannattaa siis harjoittelumääriä ja –tehoja laskea!

Ylikunnosta toipuminen

Mikäli ylirasitustila on päässyt kehittymään, ensimmäinen toimenpide on luonnollisesti lepo liikunnasta. Se, kuinka kauan täytyy levätä, on yksillöllistä ja riippuu ylirasitustilan hankaluudesta. Yksittäisen, kovan suorituksen aiheuttaman ylirasitustilan selättämiseen voi riittää muutaman päivän lepo, mutta krooninen ylirasitustila vaatii vähintään 2-3 viikon levon, useimmiten pidemmänkin. Hankalasta ylirasitustilasta toipumiseen voi mennä jopa vuosia!

Ylirasitustilasta toipumista voi seurata tekemällä ortostaattisen testin: ensin mitataan leposyke makuulla, ja sen jälkeen noustaan seisomaan ja noin minuutin kuluttua mitataan syke seisaaltaan. Normaali ortostaattinen syke eli leposykkeen ja seisomasykkeen välinen ero on 15-20 lyöntiä, mutta se on yksilöllinen. Ortostaattinen testi on hyvä tehdä aina vakioaikaan, esimerkiksi aamulla heti heräämisen jälkeen.

Ylirasitustilan jälkeen kannattaa omiin tottumuksiin suhtautua kriittisesti ja miettiä, mikä meni vikaan. Harjoittelupäiväkirja kannattaa käydä läpi kriittisesti niin harjoittelumäärien kuin –tehojenkin osalta. Levon määrään tulee luonnollisesti kiinnittää huomiota: kenties lepopäivien tai yöunen määrä oli harjoittelukaudella liian vähäinen. Liian vähäinen ravinnonsaanti heikentää palautumista ja runsaasti harjoittelevalla lisää ylirasitustilan riskiä huomattavasti. Aktiivisesti liikkuva kuntoilija tarvitsee 4-7 ateriaa päivässä, jotta energiaa riittää suoritukseen ja suorituksesta palautumiseen!

Fitlandia.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 17.05.2013

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *